• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nije realno da Nemačka povuče priznanje; držim se međunarodnog prava

Foto: RTS

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije realno da Nemačka povuče priznanje nezavisnosti Kosova i ocenio da će se Srbija svakako suočavati sa ne lakim pritiscima.

Na pitanje novinara da prokomentariše zahtev poslanika “Alternative za Nemačku” u Bundestagu koji traže od Berlina da povuče priznanje tzv. države Kosovo, Vučić je u Kataru rekao da to nije realno, jer politiku vodi vlada Olafa Šolca, ali je za njega, kaže, važno da postoje mnogi racionalni stavovi u Evropi.

“Svakako se suočavamo sa ne lakim pritiscima. Po tom pitanju je bilo bezbroj neistina i laži prethodnih dana, jer mnogi su bili strašno nervozni, ljuti, nadajući se da ću nešto da potpišem i da će moći da kažu da je Srbija izgubila. Nikada nisu bili ni zabrinuti za Srbiju, već su zabrinuti za svoje fotelje”, rekao je Vučić.

Naveo je i da mu je “najbolje kada mu govore o tome da je danas situacija drugačija i da je 27 zemalja povuklo priznanje takozvanog Kosova, a u njihovo vreme nijedna zemlja to nije učinila”.

“Sad vi slušate te ljude koji vam sole pamet i drže predavanja pozivajući se na argumente koje smo mi stvorili, napravili i sproveli”, prokomentarisao je Vučić.

“Držim se potpisanih sporazuma” 

Vučić je istakao i da se drži međunarodnog prava i potpisanih sporazuma, kao i da nema nekog ko bi mogao da utiče na njega da promeni “misaoni tok” u budućnosti.

Upitan da prokomentariše izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da “Vučić samo priča o ZSO”, predsednik Srbije je odgovorio da “ima govornu manu, da je u pravu Kurti, te se drži međunarodnog prava, Povelje UN i potpisanih sporazuma.

“Nema logopeda, mada on nema veze sa tim ili nekog ko bi mogao da utiče na moj misaoni tok, koji bi mogao nešto slično da promeni u budućnosti”, naglasio je predsednik.

Comments

Pročitaj još