• Početna>
  • Vesti>

Podcast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna, sve veći problem nasilna komunikacija

Foto; Fakultet političkih nauka u Beogradu

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever, doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić. “Imamo primere da postoje mediji koji su kontrolisani politički, bilo od vladajućih stranaka ili opozicinih i samim tim njihovo izveštavanje i o temi Kosova je time uslovljeno. U zavisnosti od medija, predstavlja se da li je nešto pozitivno ili negativno kada govorimo o poslednjim pregovorima u Briselu, koji su se održali” kaže Perišić.

Navodi da je problem i nasilna komunikacija u medijima u Srbiji.

Mediji su važan alat u savremenom svetu, gde smo hteli ili ne okruženi vestima, kaže Perišić navodeći da su mediji jako važan element u životu svakog pojedinca.

Posledice načina na koji izveštavaju su mnogo opasnije nego ranije, dodaje i naglašava da su mediji oduvek bili sredstvo promovisanja određenih ciljeva, ne samo političkih.

“Ipak, ranije ta promocija se bazirala na istinama i činjenicama. Te istine i činjenice su možda bile jednodimenzionalne, možda nisu uključivale druge aspekte, možda su prećutkivane neke linjenice, ali su ipak bile bazirane na njima. Danas nažalost, činjenica je  da mediji mnogo više te promocije koje vrše, vrše na osnovu nečega što nije istina, što nikako ne možemo da kažemo da je dobro” navodi Nikola Perišić, koji je ujedno i izvršni direktor Centra za društvena istraživanja na Fakultetu političkih nauka.

O medijima, proizvodnji vesti, načinu izveštavanja i važnosti medijske pismenosti u najnovijem podkastu Radija Mitrovica sever.

Comments

Pročitaj još