• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Inicijalnim skupom na prištinskom Univerzitetu, zvanično započeta dva velika međunarodna projekta

Foto: Radio MItrovica sever

Inicijalnim naučnim skupom u Kosovskoj Mitrovici, danas su zvanično započeta dva velika međunarodna projekta, koje će, u naredne tri godine, realizovati Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i još dvadeset evropskih univerziteta.

Reč je o projektu DGTRANS koji se bavi temom transporta opasnih materija i projektu PELMOB iz oblasti električne mobilnosti i oba se realizuju u okviru programa Erasmus.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je koordinator oba projekta koje finansijski podržava Evropska unija, a kako kaže rektor prof. dr Nebojša Arsić,  velika je čast biti domaćin akademskim delegacijama iz dvadeset zemalja i predvoditi konzorcijume na projektima koji se bave izuzetno bitnim temama.

„Obe teme su izuzetno atraktivne i od izuzetnog su značaja za sve nas jer utiču na naše živote“ rekao je Arsić.

On je podsetio na nekoliko ekoloških incidenata do kojih je došlo u prethodnom periodu, usled čega su se neke opasne materije izlile i došle u dodir sa neposrednim ljudskim okruženjem.  Zato je važno osposobiti naše ljude u toj oblasti kako se slične situacije ne bi ponavljale.

„Zato mi danas imamo ovde sa nama vodeće  stručnjake iz tih oblasti sa mnogih svetskih univerziteta koji se bave tom tematikom, koji će sa nama podeliti to iskustvo kako da radimo, ne samo na otklanjanju posledica, već pre svega kako da delujemo preventivno, kako da školujemo mlade inženjere, kako mi da školujemo kadrove koji će se baviti tom tematikom i kako da obučavamo ljude koji su već u toj temi… Svime time se bavi prvi projekat“ dodao je Arsić.

Drugi projeka je posvećen električnoj mobilnosti, tekovini savremene tehnologije sa kojom ćemo se sve više susretati i na našim ulicama.

„To zahteva promenu naših razmišljenja, naših stavova, promenu nastavnih planova, obuku ljudi iz sektora transporta, tako da ćemo mi ovde u Kosovskoj Mitrovici na Univerzitetu napraviti jednu mobilnu laboratoriju, koja će uključivati sva sredstva električne mobilnosti  i građani i studenti će imati priliku da se sa njima upoznaju. Instaliraćemo punjače za električna vozila na Univerzitetu i jednom rečju, to će biti prilika da pokažemo da mi pratimo savremena dešavanja i trendove“ istakao je Arsić i dodao da je posebno zadovoljstvo što će to pokazati koliko je ova visokoškolska ustanova spremna da iznese sav posao koji ti projekti podrazumevaju.

Naglasio je da je prištinski Univerzitet već pokazao svoju kredibilnost u toj „međunarodnoj univerzitetskoj areni“ , da je to prepoznato i da se ne dešava svakodnevno da jedan domaći univerzitet dobije koordinatorstvo u čak dva ovako velika i značajna projekta.

Najavio je da su ove godine na konkursu koji takođe raspisuje Evropska agencija za visoko obrazovanje, konkurisali sa osam aplikacija što je rekordan broj.

Docent dr Nikola Davidović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jedan je od učesnika skupa koji je ovim povodom organizovan u Kosovskoj Mitrovici.

„Veoma mi je drago da smo danas ovde u Kosovskoj Mitrovici i velika je čast da naša dva univerziteta učestvuju u dva značajna projekta. Važno je istaći da naši univerziteti godinama sarađuju na više projekata, a ova dva su samo poslednji u nizu i oni su jako bitni, ne samo za region Zapadnog Balkana već uopšte u naučnoj javnosti“ kaže Davidović.

Njegov kolega sa Univerziteta u Mariboru Drago Sever, profesor je na Fakultetu za građevinarstvo, saobraćajno inženjerstvo i arhitekturu, gde predvodi katedru za tehnologiju i organizovanje prometa.

„Mi smo se već upoznali na jednom prošlom projektu u oblasti bezbednosti u saobraćaju. Ovo je produžetak saradnje i sada ćemo, ja verujem veoma dobro, raditi na projektu koji se tiče transporta opasnih materija. Imamo vrlo dobra iskustva sa našim glavnim partnerom, naročito sa rektorom, i verujem da ćemo pronaći i snage ali i zadovoljstva da savladamo izazove i da ćemo kao i sve prošle, a verujem i sve buduće projekte, odraditi kako treba“ poručio je Sever.

Predviđeno je da ovaj inicijalni skup traje tri dana.

Comments

Pročitaj još