Stano: Vučić i Kurti odobrili evropski predlog

Foto: Tviter

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da su lideri Beograda i Prištine odobrili evropski predlog o normalizaciji.

“Ono što je dogovoreno na sastanku je da nema potrebe za daljim razgovorima o sadržaju, o tekstu predloga i da ćemo sa stranama raditi na implementaciji. Naravno, mi kao Evropska unija ćemo im pomoći. Nastavićemo da pružamo podršku. Oni su taj predlog odobrili. Složili su se da nisu potrebne dalje rasprave o dokumentu i da možemo preći na sledeću fazu” objasnio je Stano na redovnoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se u Briselu 27. februara kako bi razgovarali o predlogu EU o dijalogu.

Od obe strane se očekivalo da se deklarativno izjasne da prihvataju ovaj plan.

Na kraju sastanka Kurti je rekao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem evropskog predloga, dok je predsednik Srbije, izbegavaši da se izjasni oko plana samo rekao da je moguće da se postignu neki kompromisi i da se radi na implementaciji postojećih dogovora.

Domaćin sastanka lidera evropski šef diplomatije Žozep Borelj je na kraju susreta potvrdio da su obe strane izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma.

Stano je ponovio da više nisu potrebne dalje rasprave o evropskom dokumentu, te da se sada radi na modalitetima implementacije dogovora.

Evropska unija je nakon susreta po prvi put obavila predlog kojeg su uključeni u dijalog dobili na jesen 2022. godine.

Radi se o predlogu koji bi vodio ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Plan tačaka predviđa jednaka prava za obe strane, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola te otvaranje diplomatskih misija Beograda i Prištine u sedištima vlada tih zemalja.

Ne spominje se u planu mogućnost članstva Kosova u Ujedinjenim nacijma, ali se eksplicitno kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Prištine u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Comments

Pročitaj još