• Početna>
  • Vesti>

Petković: Zajednica srpskih opština nije i neće biti nevladina organizacija

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Predstavnici privremenih institucija u Prištini su pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept Zajednice srpskih opština, tako što pokušavaju uporno da je svode na nivo nevladine organizacije, iako je jasno da Beograd, u svojim nastojanjima da izdejstvuje čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, neće ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz Dijaloga koji jasno definišu Zajednicu srpskih opština, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Zajednica srpskih opština nije i neće biti nevladina organizacija, jer, da je tako, Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izvrda svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma” navodi Petković.

U svom saopštenju Petković ističe da ZSO neće biti ono što bi Besnik Bisljimi ili Aljbin Kurti voleli da bude, već će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano.

Cilj Zajednice srpskih opština je da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i razume se da ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, dakle sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd ni Srbi u pokrajini ne bi pristali ni na šta manje od toga, kazao je Petković.

“Što se u Prištini budu više opirali stvaranju uslova za formiranje Zajednice srpskih opština sa svim pripadajućim nadležnostima, to će naša odlučnost biti snažnija da se ovo važno pitanje konačno reši” zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još