Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO

Premijerka Ana Brnabić poručila je da kredibilitet EU zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da Zajednica srpskih opština sada mora da bude na dnevnom redu i naglasila da kredibilitet EU počiva na njenoj implementaciji.

“U smislu EU integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trenutku zaista na dnevnom redu mora biti ZSO”, rekla je Brnabićeva i podsetila da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prišitne potpisan 2013. godine.

Naglasila je da će uskoro – 19. aprila biti 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

“Šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi se na ZSO i kredibilitet EU sada stoji na tome da se implementira ZSO, da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje”, rekla je Brnabićeva u uvodnom delu regionalne konferencije “Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive – Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo” na kojoj je govorila o dva najvažnija spoljnopolitička cilja Srbije.

BDP regiona porastao bi za sedam odsto ako bi svi ušli u Otvoreni Balkan

Ana Brnabić izjavila je da bi, kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat Otvoreni Balkan, BDP regiona porastao za sedam odsto.

“Ako bi se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenili svi sporazumi koje imamo Albanija, Severna Makedonija i Srbija, to bi na godišnjem nivou doprinelo rastu BDP-a do jedan odsto, odnosno od 0,5 i 0,7 odsto, a ako bi se svi unutar ZB prikljućili incijativi i ratifikovali i primenili sve sporazume o kojima razgovaramo imali bismo potencijal da se u narednih nekolio godina BDP regiona poveća za sedam odsto”, rekla je Brnabićeva.

Comments

Pročitaj još