• Početna>
  • Vesti>

Uoči nove runde pregovora – evropski plan na stolu, crvene linije poznate

U Briselu se u ponedeljak održava nova runda pregovora Beograda i Prištine. Cilj sastanka je da obe strane jasno prihvate evropski predlog o normalizaciji odnosa, kaže posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak. Ističe da nema vremena za trošenje i da je ova godina odlučujuća jer iduće Evropu i Ameriku čekaju izbori. Plan o kome će biti reči u ponedeljak nije, kaže, privremeno rešenje već će postati obavezujući za obe strane.

Evropski plan o kome se nagađa od septembra, mogao bi da bude obelodanjen u ponedeljak. Uslov je da ga u Briselu obe strane zvanično prihvate. To su obećanja i očekivanja evropskog posrednika uoči nastavka dijaloga.

“Odbijanje predloga bi značilo odbijanje procesa normalizacije i odbijanje evropskog puta. Međunarodna zajednica i SAD bi reagovale na to. Ne želim da ulazim u to koje bi bile posledice, ali je jasno da se ne govori ne EU i Americi, posebno ako je predlog koji donosi stabilizaciju, normalizaciju odnosa, stabilizaciju atmosfere na Balkanu i ubrzani evropski put. Odbijanje bi poslalo negativan signal u region”, rekao je Lajčak.

Signale uoči Brisela šalju i Beograd i Priština. Aljbin Kurti ponavlja da za njega evropski predlog znači i priznanje Kosova. Aleksandar Vučić poručuje da Srbija ostaje na crvenim linijama – nema priznanja niti članstva u Ujedinjenim nacijama.

“Ja ću se držati onog što sam rekao u Narodnoj skupštini, ma šta da bude. Naravno da naša situacija nije jednostavna, naravno da ćemo biti izloženi, da je sve ovo predstava u kojoj na kraju suštinski pritisak ide na nas, ali nije prvi put u istoriji ni u poslednjih 10, 11 godina”, rekao je Vučić.

U ovoj godini očekuje se neka vrsta rešenja. Ne finalnog, već onog koje će sprečiti dalju eskalaciju odnosa, ocenjuju poznavaoci prilika. Iz te perspektive evropski plan vide kao neophodnost.

“U samoj suštini predloga stoji nešto što, možda, kosovska strana ne bi htela da vidi, jer bi za njih bilo važnije da se krene direktnije u pravcu međusobnog priznanja, što nije predviđeno ovim sporazumom. Za Beograd i srpsku stranu, postoje momenti koji će iz perspektive nacionalističke, desničarske, konzervativne javnosti uvek biti posmatrane kao poraz. Ali, na neki način se mora prelomiti momenat i ovo je dobar početak”, smatra Vedran Džihić sa Austrijskog instituta za spoljne poslove

Poslednji put Vučić i Kurti sastali su se u Briselu u novembru. Od tada traju pripreme za novi sastanak u okviru kojih su evropski i američki zvaničnici više puta boravili u Beogradu i Prištini.

Comments

Pročitaj još