• Početna>
  • Vesti>

Pred sastanak u Briselu – evropski plan za KiM u fokusu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak u Briselu. Prvi put će u fokusu biti evropski predlog o normalizaciji odnosa koji je de fakto priznavanje, izjavio je visoki evropski zvaničnik koji nije hteo da bude imenovan, potvrđeno je RTS-u. Šef srpske diplomatije kaže da predsednika očekuje težak dan u ponedeljak i da je Srbija pod velikim pritiscima Zapada.

Dan nakon što je evropski posrednik u dijalogu rekao da bi sastanak Vučića i Kurtija trebalo da završi prihvatanjem predloga o normalizaciji odnosa, iz Brisela stiže novi signal. Izvor neimenovan, vest potvrđena novinarima na neformalnom sastanku.

Sastanak Vučića i Kurtija je prvi koji se fokusira na evropski predlog o normalizaciji odnosa koji je de fakto priznanje Kosova. Zajednica srpskih opština je deo tog predloga. To je odavno preuzeta obaveza i mora da bude ispunjena, a ne uslovljavana. Prihvatanje predloga je prihvatanje i ZSO i mora da bude rešavano kao prioritet”, izjavio je neimenovani izvor u Briselu.

Prioriteti Beograda ostaju nepromenjeni, ponavlja šef srpske diplomatije – neprihvatljivo je priznanje Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Veruje da ni građani ni njihovi politički predstavnici nisu svesni pritisaka i ucena kojima smo izloženi.

“Kada neko kaže da je teško odbiti plan EU i Amerike valjda je jasno da to nešto znači. Često čujem da svaki dan neko ohrabruje Vučića da nešto odbije ili mu kaže nemoj da učestvuješ u pregovorima. Ovde je stvar kako učestvovati u pregovorima, izboriti se za državni interes, ali i izboriti se i za budućnost Srbije i ekonomski napredak. To je suština”, napominje Dačić.

Za Srbe na KiM suština pregovora je primena sporazuma od pre 10 godina. Očekivanja uoči nove runde dijaloga iznosi potpredsednik Srpske liste.

“A to je formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je to dogovoreno, da to bude krovna institucija koja će zaštititi pojedinačna i kolektivna prava srpskog naroda”, istakao je Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Prihvatanju evropskog predloga protivi se deo opozicije. Dveri, Zavetnici i koalicija NADA ponavljaju uoči sastanka u ponedeljak da je za njih evropski predlog ultimatum i gaženje Ustava.

Dodaju da su spremni da se protiv njega bore svim legitimnim sredstvima.

Comments

Pročitaj još