• Početna>
  • Vesti>

Vučević o nabavci dronova-kamikaza: Dramatično bi povećali ubojitu moć naše vojske

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio fantastičan, uspeli su u neverovatnim okolnostima da okupe ceo svet, pored zapadnog sveta bili su predstavnici i iz Kine, Rusije, Indije.

“Srbija je imala značajno prisustvo tamo. Šeik Muhamed bin Zajed je posetio naš štand i zadržao se više od sat vremena, a posetio je svega nekoliko štandova. Srbiju vide kao ozbiljnog partnera. Za nas je bilo značajno da s jednom firmom iz Emirata zaključimo pregovore oko tih dronova-kamikaza i drugih vrsta dronova i dodatno osnažimo vojsku nečim što do sada nismo imali”, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, time bismo dodatno osnažili Vojsku Srbije, dramatično povećali ubojitu moć naše vojske.

“Da ne prenebregnemo činjenicu da i naša namenska industrija razvija određene bespilotne letelice. Nadam se da ćemo uskoro biti u stanju da pokrenemo ozbiljnu proizvodnju tih dronova u Srbiji”, kaže Vučević.

Svet zainteresovan za sve što Srbija proizvede 

Napomenuo je da je sve što se proizvodi u Srbiji svet zainteresovan.

“Mi smo sve prodali što imamo i mogli bismo deset puta više da prodamo. Moramo da ulažemo u nove pogone, nove linije i da otvaramo nova radna mesta”, kaže Vučević.

Istakao je da naša politika ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se ne šalju na front naoružanje i vojna oprema, ali imamo prava da prodajemo naše proizvode.

U cilju jačanja i modernizacije vojske, na Sretenje je otvoren i konkurs za specijalne jedinice VS.

Vučević kaže da konkurs traje do 31. marta i pozvao je sve momke i devojke do 30 godina da se prijave i testiraju sebe.

Napomenuo je da su samo prvog dana za jednu jedinicu imali nekoliko stotina upita.

Osvrnuo se na kritike da će projekat modernizacije vojske dosta koštati, i upitao koliko koštaju sloboda, mir i otadžbina.

“Pored snažnog segmenta patriotizma i emocija prema svojoj zemlji, država nudi veoma dobre uslove za rad. Početna plata je 220.000 dinara, a kada dodate sve po dežurstvima, terenski rad, noćni rad. Mogu da rade na svom obrazovanju, ja verujem u ovaj projekat, kao ministar odbrane apsolutno sam spreman da realizujem ovaj projekat. Kada bismo analizirali sve filozofske rasprave još 10 godina, ne bismo nikuda krenuli. Pozdravljam sve ove koji filozofiraju iz salona i TV studija, ali prvo moraju da analiziraju život i realnost”, kaže ministar.

O ulaganju u vojsku 

Smatra da je ulaganje u vojsku investicija u sve nas. 

“Da ne bismo plaćali tuđu vojsku i da ne bismo izgubili državu, mir i slobodu, ovo je investicija u sve nas, a ne razbacivanje i trošenje para”, kaže ministar.

Kada je reč o bezbednosnoj situciji na KiM, kaže da je situacija izazovna i vrlo teška.

Govoreći o ratu u Ukrajini, napomenuo je da Srbija želi da se prekine bratoubilački rat.

Vučević se dotakao i otvaranja nove fabrike nemačke kompanije “Kontinental” i taj događaj ocenio kao sjajnu vest, kao i da će to biti najmodernija, najsnažnija fabrika i sa najsavremenijom tehnologijom.

Comments

Pročitaj još