• Početna>
  • Vesti>

Vučić: U ponedeljak u Briselu ostajemo pri crvenim linijama o pitanjima Kosova i Metohije

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se u ponedeljak na sastanku u Briselu držati crvenih linija o pitanju Kosova i Metohije, o kojima je govorio u Skupštini Srbije – ma šta da bude i ma kako da bude.

Aleksandar Vučić je na otvaranju Sajma turizma u Beogradu, na pitanje novinara da li će u ponedeljak u Briselu, s obzirom na poruke iz EU da se očekuje neka vrsta prihvatanja francusko-nemačkog predloga, Srbija ostati na ranijim crvenim linijama, podsetio na stavove koje je izneo u Skupštini.

“Sve što sam rekao u Skupštini, a razumem vašu brigu i mnogo teških noći je pred nama, jeste da će se Srbija držati onoga što sam govorio u Narodnoj skupštini – ma šta da bude i ma kako da bude”, poručio je Vučić.

Obraćali smo se svim međunarodnim zvaničnicima zbog nelegalnih baza na severu KiM.

Predsednik je izjavio da su se naša država i on lično obraćali svim međunarodnim zvaničnicima usmeno i pisanim putem zbog nelegalne izgradnje baza na severu KiM, kao i da je i sam slao ta pisma.

“Da, lično sam to radio u razgovoru i s ljudima iz Kfora i s Miroslavom Lajčakom i Boreljom i svim međunarodnim predstavnicima s kojima sam razgovarao. Bukvalno sa svima, a u pisanoj formi od Srpske liste do Kancelarije za KiM, bukvalno na sve adrese smo to slali”, rekao je Vučić.

Dodao je da je i lično potpisao više tih pisama, kao i pisma koja su bila upućena predstavnicima država koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost KiM.

“Ili ćete da pristupite ZSO ili hvala vam, nema tu velike filozofije” 

Na pitanje da je Miroslav Lajčak dostavio spisak i Beogradu i Prištini o neispunjenim zahtevima iz 2013. godine, Vučić je rekao da nije ništa, ali da će valjda dobiti nešto do ponedeljka.

“Reći će da nije završeno oko energetike, da li će da daju licencu ili oduzimaju licencu za distributivna prava, a svi znaju da je suština Zajednica sprskih opština – ili ćete da pristupite ZSO ili hvala vam, nema tu velike filozofije”, rekao je Vučić.

Ocenio je da je u pitanju predstava u kojoj suštinski pritisak ide prema Srbiji.

“Naravno da ćemo biti izloženi pritiscima i da naša situacija nije jednostavna i ovo je pritisak na Srbiju, a nije prvi put u istoriji niti u prethodnih 10, 11 godina”, rekao je Vučić.

Istakao je da mora da se čuva mir i da budemo spremni na kompromise, ali i da “Srbiju nikome ne damo”.

“Nemamo ništa protiv Ukrajine, naprotiv, solidarišemo se sa narodom”

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, Vučić je istakao da Srbija takođe želi mir, kao i da je Ukrajina nama prijateljska zemlja.

“Šta bi bio problem u ponašanju Srbije osim što ne želi da pokazuje neprijateljsko ponašanje ni prema Ruskoj Federaciji. Želimo mir, to je želja Srbije i to je i politika Srbije i bila i ostaće”, istakao je Vučić.

Na pitanje novinara da li se sreo i razgovarao sa nekim iz ukrajinskog rukovodstva, on je naveo da je nedavno sedeo pored ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, kao i da je dugo razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Njujorku.

“Nemamo ništa protiv Ukrajine, naprotiv, solidarišemo se sa narodom”, rekao je Vučić i dodao da je sa ambasadorom posetio ukrajinske izbeglice u Vranju i da je Srbija uručila višestruku pomoć.

Comments

Pročitaj još