• Početna>
  • Vesti>

Slučaj Tači i ostali: Još 84 osobe dobile status žrtve, a 86 prijava odbijeno

Specijalizovana veća Kosova donela su novu odluku o učešću žrtava u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih. Status žrtve u tom procesu su dobile još 84 osobe.

Novu odluku o učešću žrtava, koja je peta po redu od kada je započet postupak protiv četvorice optuženih, doneo je Pretresni panel II.

Ukupan broj žrtava sada se popeo na 137.

„Oni će biti uključeni u već postojeću Grupu 1 (u kojoj je od ranije 53 lica) i zastupaće ih isti zastupnik žrtava“, naveli su iz suda.

Ujedno je doneta odluka da se 86 prijava za status žrtve odbiju.

Sudija za prethodni postupak je ranije doneo još četiri odluke o učešću žrtava. Prvu 21. aprila 2021. godine, drugu 10. decembra 2021, treću 25. maja 2022 i četvrtu 15. decembra iste godine.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih. Prethodne odluke o učesću žrtava, odnosno pre imenovanja i preuzimanja vođenja postupka od strane pretresnog panela, donosio je sudija za prethodni postupak.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom ovog meseca je, međutim, početak suđenja na zahtev odbrane odložen za 3. april, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optužnica je krajem septembra izmenjena, uklanjanjem navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca, a usled nedostatka dokaza.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

Comments

Pročitaj još