• Početna>
  • Vesti>

Dačić: KiM je naše najznačajnije bezbednosno pitanje

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je Kosovo i Metohija naše najznačajnije bezbednosno pitanje.

“Sa eskalacijom situacije u Ukrajini povećana je usmerenost međunarodne zajednice na pokušaj rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine. U skladu sa tim formirali smo jasnu i čvrstu pregovaračku poziciju”, poručio je Dačić prilikom obraćanja polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane škole “Vojvoda Radomir Putnik”. Predstojeća runda pregovora u Briselu imaće posebnu težinu, jer želimo da ostanemo istrajni na osnovu naših nacionalnih interesa, kaže Dačić.

Kaže i da na našem evropskom putu postoje brojni izazovi, te da ispunjavanje kriterijuma na puta ka punopravnom članstvu u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, koji je ujedno, kako kaže, i strateški cilj svih Vlada Srbije u prethodnih 20 godina.

“U nedavnim kontaktima sa hrvatskim vlastima podvukli smo značaj izgradnje poverenja i usaglašavanja ciljeva ka boljoj budućnosti. Istorijska neslaganja moramo pokušati prevazići”, rekao je Dačić u Ministarstvu odbrane. Svet je u 21. vek ušao sa nagomilanim bezbednosnim izazovima, dok glavno polazište za rešavanje te situacije treba da budu naši zajednički napori”, zaključio je Dačić.

Comments

Pročitaj još