• Početna>
  • Vesti>

Krasnići pozvao Brnabić na sastanak o zaštiti prava Srba na Kosovu

Foto: facebook.com/elbertkrasniqimap

Ministar administracije lokalne samouprave u prištinskoj vladi, Eljbert Krasnići, pozvao je premijerku Srbije Ani Brnabić da organizuju sastanak na kojem će razgovarati o formiranju nacionalnog saveta, kao modelu za garantovanje sloboda i prava Srbima na Kosovu.

Krasnići je u objavi na svom Facebook nalogu naveo da je Brnabić pre nekoliko nedelja izjavila da je Srbija uzor kada je u pitanju garantovanje sloboda i prava manjinama, izdvajajući nacionalni savet kao najbolji mehanizam za poštovanje prava manjina.

„Na osnovu ove izjave, pozvao sam premijerku Brnabić na sastanak, kako bi razgovarali o takvom modelu za manjine na Kosovu, a posebno za srpsku… Poziv i dalje važi, otvoren sam za diskusiju“, napisao je Krasnići.

On je otkrio detalje sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i poslanika albanske i bošnjačke manjine u Skupštini Srbije, održanog početkom februara.

Prema Krasnićijevim rečima, oni su kazali da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca u opštinama u kojima čine većinsko stanovništvo i tražili ista prava kakva ima srpska manjina na Kosovu.

Krasnići je dodao da srpska zajednica na Kosovu čini četiri odsto ukupnog stanovništva.

„Uprkos tome, postoji deset opština sa srpskom većinom za koje je iz budžeta u proseku izdvojeno 62 odsto više novca nego za ostalih 28 opština, govorim za period od 2008. do 2022. godine“, naveo je Krasnići.

Istakao je da manjine imaju pravo veta na svaku ustavnu promenu, ali i na vitalne zakone koji utiču na prava i interese zajednica.

Krasnići je naglasio da je od 18 ministara u kosovskoj vladi, četvoro iz manjinskih zajednica.

Dodao je da je jedan od tri potpredsednika vlade u Prištini predstavnik manjina, kao i da u kabinetu premijera postoji Kancelarija za pitanja zajednica.

Prema rečima Krasnićija, deset odsto zaposlenih u administraciji čine lica iz nevećinskih zajednica na Kosovu.

„Određene kvote se dodeljuju u bezbednosnim i odbrambenim institucijama, a srpska manjina privilegovana je u odnosu na druge nevećinske zajednice“, naveo je on.

Comments

Pročitaj još