• Početna>
  • Vesti>

Vlada Srbije šalje lekove, opremu, robu i novac u Tursku i Siriju

Foto: Tanjug

Na sednici, Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, usvojila Zaključak o saglasnosti da se Republici Turskoj i Sirijskoj Arapskoj Republici uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, kao i saglasnost za obrazovanje operativnog tima za koordinaciju te pomoći.

Operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta, kao i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za ovu namenu, saopšteno je iz Vlade.

Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra a za Tursku 1,01 milion evra. Kada je reč o robi, za Tursku je opredeljena donacija u vrednosti od 830,5 hiljada evra, dok je za siriju namenjena roba vrednosti 878 hiljada evra.

Prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja.

Osim pomoći u robi i lekovima i medicinskoj opremi, za ove dve države, pogođene razornim zemljotresom 6. februara, izdvojeno je i po milion evra kako bi se doprinelo saniranju humanitarne katastrofe koja se desila, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Comments

Pročitaj još