• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: I 15 godina od samoproglašenja nezavisnosti, geto je jedina odrednica kojom se mogu definisati životi Srba

Foto: UNS

U Prištini se obeležava petnaest godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Tim povodom biće održana svečana sednica vlade i skupštine, zatim parada policijskih i takozvanih vojnih snaga, a biće položeni i venci na grobove palih pripadnika nekadašnje OVK.

Za Albance Kosovo je država, a za Srbe – deo Srbije. Zbog svakodnevnih provokacija i napada, Srbi sa Kosova i Metohije žive u strahu već godinama, kako pre, tako i posle jednostranog proglašenja nezavisnosti.

„Albanci na Kosovu su dobili jedno veliko prazno ništa, koje nastoje da popune mržnjom i sukobom prema drugima. Neki od njih su dobili priliku da pobegnu odavde i izbegnu odgovornost za sistem koji propada. Taj sistem se sveo na povlašćenu grupu ljudi, koja upravlja njihovim životima i koja je sve dala na ideologiju nezavisnosti, koja je uspostavila jedan etnokratski sistem u kom nema drugih“, kaže u izjavi za Tanjug novinar i književnik iz Gračanice Živojin Rakočević i dodaje da su Srbi dobili samo napade i nepoštovanje najosnovnijih ljudskih prava.

„Srbi nakon petnaest godina od samoproglašenja nezavisnosti Kosova žive u svojim getima i to je jedina odrednica kojom se mogu definisati njihovi životi. Gotovo nikakvih pomaka nije bilo“, navodi Rakočević.

Slično misli i novinar Neđeljko Zejak, za koga, i pored napora pojedinih zapadnih zemalja, „Kosovo nije uspelo da stvori ni konture državnosti, a komoli da postane suverena i pravna država“.

Za proteklih 15 godina, Kosovo je uspelo da postane članica nekoliko međunarodnih organizacija, ali ne i članica Saveta Evrope, Interpola, Uneska, kao ni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a građani koji žive u našoj južnoj pokrajini još uvek nemaju ni viznu liberalizaciju.

„Sa protokom vremena uopšte se više ne može govoriti o nezavisnosti, već samo o zavisnosti Kosova. Godine promiču, ta zavisnost je sve veća, ovde ništa ne radi. Kada vam daju odgovor na pitanje šta radi, onda ćete znati da ima nekog pomaka u ekonomiji, društvu, životu, demokratiji, političkim partijama, sistemu, kulturi, odnosu prema drugima. Sve je palo u vodu. Kosovo je danas jedna prazna ljuštura, koja traži svoj sadržaj u sukobu“, ističe Rakočević.

Od samoproglašenja kosovske nezavisnosti broj napada na Srbe, njihovu i imovinu Srpske pravoslavne crkve svake godine je sve veći, pa je tako od početka 2022. godine do danas bilo više od 150 napada, čak i na decu, kao što je ranjavanje dečaka i mladića u selu Gotovuša kod Štrpca, na Badnje veče ove godine. Međuetnički odnosi su svakim danom sve gori, raste nepoverenje u privremene prištinske institucije i zvaničnike, pa su, osim napuštanja institucija, Srbi prošle godine tri puta postavljali barikade na severu KiM, u znak protesta zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i nezakonitog hapšenja svojih sunarodnika.

Od 2008. godine, kada je tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija, a sada haški pritvorenik, Hašim Tači, pročitao deklaraciju o nezavisnosti, sve manje se poštuju i zakoni koji štite prava nevećinskih zajednica, posebno Srba, a koje su donele same prištinske institucije. Ne poštuje se Zakon o upotrebi jezika, pa, iako je srpski službeni jezik, na javnim događajima nema prevoda ili je on vrlo lošeg kvaliteta, a ćirilica je skoro potpuno istisnuta iz upotrebe. Zakon o zapošljavanju nevećinskih zajednica garantuje da 10 odsto njihovih pripadnika, od toga 7 odsto Srba bude zaposleno u javnim preduzećima, ali situacija na terenu je takva da u pošti ili elektrodistribuciji taj procenat iznosi oko 3 odsto, dok na rukovodećim mestima Srba skoro i da nema. Ekonomska situacija na Kosovu i Metohiji je loša, nezaposlenost je, na osnovu podataka Agencije za statistiku, blizu 40 odsto, a inflacija je dvocifrena.

I politička i ekonomska situacija, kao i međuetnički odnosi, posebno su pogoršani dolaskom na vlast Aljbina Kurtija i njegovog Pokreta Samoopredeljenje. Nije poznato koliko je zemalja priznalo kosovsku nezavisnost. Priština tvrdi da je taj broj veći od 110, dok Beograd ističe je taj broj znatno manji.

Comments

Pročitaj još