• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Bombaški napad na autobus Niš ekspresa jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajedenice

Foto: Srpska lista

Srpska lista saopštila je da se danas navršavaju 22 godine od zločina kada je autobus “Niš ekspresa” dignut u vazduh i podseća međunarodnu zajednicu da porodice žrtava čekaju na odgovor, ko je i zašto ubio njihove najdraže i ko je i zašto zatvorio istragu ovog zločina.

“Danas, kada se navršava 22 godine od monstruoznog zločina kada je autobus Niš ekspresa dignut u vazduh aktiviranjem eksplozivne naprave od strane ekstremista i tom prilikom ubijeno 12 Srba, među kojima čak i dvogodišnji Danilo Cokić, podsećamo međunarodnu zajednicu da porodice žrtava čekaju na odgovor ko je i zašto ubio njihove najdraže, ko je i zašto pustio odgovorne, ko je i zašto zatvorio istragu ovog zločina” ističe se u saopštenju.

Ovaj zločin je jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pre svega jer nije bila u stanju da zaštiti živote Srba koji su samo hteli da obiđu grobove svojih najmilijih, a po drugih put kada su volšebno oslobodili one za koje su postojali materijalni dokazi da su učestvovali u izvršenju ovog monstruoznog zločina, pa čak i obustavili dalju istragu ovog slučaja, navodi Srpska lista.

U svom saopštenju Srpska lista dodaje da ni danas, kao ni godinama unazad na obeležavanju stradanja srpskog naroda nema predstavnika međunarodne zajednice, niti ambasadora u Prištini, koji su često prisutni na mestima stradanja drugih naroda.

“Kao da su Srbi bili i ostali legitimna meta, da za srpske žrtve niko od njih ne mari” stoji u saopštenju.

“Iako smo svesni zida ćutanja kada su u pitanju zločini nad Srbima, i danas pozivamo odgovorne da nastave istragu, pronađu i kazne odgovorne za ovaj, ali i za zločine u Starom Gracku, na reci Bistrici kao i one koji su planirali i realizovali martovski pogrom 2004. godine. Naša obaveza je da nikada ne prestanemo da tražimo da se odgovorni kazne, da ne dozvolimo da srpske žrtve prekrije veo zaborava, i da ne damo zločincima da u tišini nastave kao da ništa nisu uradili” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još