• Početna>
  • Vesti>

Mir na Kosovu važna tema ali tabloidni “horor” ne jenjava

Foto: Radio Kontakt plus

“DRAMA NA KOSOVU”; “HOROR NA KOSOVU”; “rat”; “pucnjava” i “haos”. Ključne su reči i termini za čitanost, ali i druge namere. 

Kombinacija pomenutih termina sa netačnim ili polutačnim informacijama dodatno doprinose dramatičnosti naslova, ali i dizanju panike i manipulisanje javnosti. Po pravilu, iza takvih naslova, stoje informacije koje nemaju nikakve veze sa naslovom ili su u potpunoj suprotnosti sa istim. 

Opet bi zaključak mogao da bude da je cilj autora ovakvih naslova isključivo čitanost. Ipak, loša namera je posebno vidljiva kada se objavljuju u kontinutetu i u situacijama povećanih tenzija.  

“HAOS NA ULICAMA KOSOVA! Kurtijevi specijalci ponovo postavili betonske prepreke: Cik-cak putem Mitrovica-Leposavić”; “PRIŠTINA SE SPREMA ZA RAT?! Lažna država posle pucanja na Srbe, donela novu odluku – hoće li ih neko zaustaviti?!”; “PUCNJAVA U ZVEČANU! Otvorena vatra na vozilo, on je bio meta napada” – samo su tri naslova portala Srbija danas tokom januara u vezi sa Kosovom i Metohijom, a koja bi kod bilo kojeg čitaoca i sa KiM-a i iz centralne Srbije mogli da izazovu paniku i potpuno pogrešne zaključke. 

Primeri “dobre” prakse 

Tekst sa naslovom “PRIŠTINA SE SPREMA ZA RAT?! Lažna država posle pucanja na Srbe, donela novu odluku – hoće li ih neko zaustaviti?!” – objavljen je 23. januara. 

“Nakon serije napada na Srbe sa Kosova i Metohije i u danu kada je specijalna jedinica ROSU pucala na dvojicu Srba, ministar odbrane lažne države Armend Mehaj najavio je nova ulaganja u naoružavanje tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga” – piše Srbija danas. 

Mehaj jeste najavio nova ulaganja, ali ne na dan pucnjave, već dan ranije, što je lako proverljivo na njegovom Fejsbuk nalogu. 

Tekst sa naslovom “HAOS NA ULICAMA KOSOVA! Kurtijevi specijalci ponovo postavili betonske prepreke: Cik-cak putem Mitrovica-Leposavić” – objavljen je 24. januara. 

U tekstu se navodi da su specijalci Kosovske policije postavili betonske blokove na punktu kod Bistričkog mosta, na magistralnom putu Severna Mitrovica–Leposavić i dodatno ojačali kontejner postavljen na odmorištu pored samog puta. 

“Vozila na ovom delu puta primorana su da zbog postavljenih prepreka znatno uspore kretanje, krećući se cik-cak putanjom” – navodi Srbija danas, te podseća da se dan ranije dogodila pucnjava u kojoj je ranjen M.D. i kada je prvobitno postavljen punkt.

Iako se u naslovu jasno navodi “haos na ulicama Kosova!” nigde u tekstu se ne pominje taj isti “haos”, niti bilo šta što bi upućivalo na to navodno haotično stanje. 

Tekst sa naslovom “PUCNJAVA U ZVEČANU! Otvorena vatra na vozilo, on je bio meta napada” – objavljen je 27. januara. 

Naslov upućuje da se pucnjava dogodila u jednoj od većinski srpskih opština na severu Kosova, te se stiče utisak da bi i eventualno povređeni građanin mogao da bude iz ove opštine. 

Međutim, radi se o vesti koju je prenela većina medija o tome da su nepoznate osobe pucale iz vatrenog oružja na policijsko vozilo patrole na dužnosti u opštini Zvečan. U vesti se portal poziva na saopštenje Kosovske policije, u kojem se i jasno navodi da nema povređenih, te da se veruje da je meta bio vozač, bez detalja o samom vozaču. 

Novinar radija Goraždevac Milić Petrović u svom komentaru osvrće se na pomenute vesti, ali i mnoge druge sa identičnim naslovima i porukama. Podseća da je pitanje Kosova i mira na KiM od važnosti za javnost, ali i na to da tabloidi pišu u suprotnom smeru

Comments

Pročitaj još