• Početna>
  • Vesti>

Milenko Pavlov sa osnovcima: Ne učite decu mržnji, ljubav i praštanje su naše veličine

Foto: Radio Mitrovica sever

Prvak beogradskog Narodnog pozorišta Milenko Pavlov boravi u Kosovskoj Mitrovici gde se danas u dva navrata družio sa najmlađim Mitrovičanima kroz interaktivni program „Četiri čarobne reči“.

Kroz razgovor, pesmu i šalu ovaj bard srpskog glumišta održao je đacima nižih razreda osnovnih škola sa područja Kosovske Mitrovice zanimljiv čas lepog ponašanja, pristojnog govorništva, finog prevazilaženja konflikta, ali i bezbednosti – u okruženju i na internetu. Program je završen zajedničkim valcerom na sceni Mitrovačkog dvora.

„Naš narod kaže: „Mlado se drvo savija“. Mi stariji smo onakvi kakvi jesmo i teško nas je ispraviti. Međutim, deca su najvažnija. Ona mnogo toga znaju, ali još mogu da uče. Zato sam im skretao pažnju na to šta je dobro, šta nije, kako biti kulturan… To je ona prerađena priča iz „Čardaka ni na nebu ni na zemlji“  u kojoj treća aždajina glava psuje, a on joj uzvraća pesmom i ljubavlju…“ priča Pavlov.

Cela njegova priča sa dečicom i počiva na priči o ljubavi.

„Ja lično mislim da, kada bismo se izdigli na malo viši kulturni nivo, ceo svet bi mogao da živi u ljubavi. Nije bitno koja je veroispovest, boja kože…. Zaista bi moglo. Idemo u susret Sretenju i baš taj Sretenjski ustav bio je najdemokratskiji ustav tog doba. Mi smo imali najveći, najbolji demokratski ustav koji nije poznavao razlike u rasi, veroispovesti” dodao je Pavlov.

Napominje i upozorava odrasle da ne uče decu mržnji.

„Ona su jako bitna i ja molim roditelje da lepo vaspitavaju decu. Veća je kazna za dete da ga kritikujete pola sata, nego da mu udarite šamar. Ali mi smo svi danas nešto kao zauzeti nekim poslovima. Roditelji nemaju vremena da se pozabave svojom decom. Kao – učiteljice ne valjaju… Pa ta učiteljica je sa vašom decom četri časa, a šta je sa ostalih dvadeset sati?“

Ključne vrline koje određuju čoveka, prema mišljenju ovog dramskog umetnika,  jesu ljubav i sposobnost praštanja.

„Ljubav i praštanje, to su naše veličine. Mi praštamo, ali ne zaboravljamo.  Ja oprostim, možda što sam sad stariji…. Razvijam ljubav“ poručuje Pavlov.

Za budućnost teatra, važno je kreirati novu podmlađenu teatarsku publiku, a to se radi isključivo tako što se deca dovode u pozorište, kad god se ukaže prilika.

„Treba ih dovoditi kad god gostuje neko pozorište. Neka gledaju nešto komično, bajke, priče… Kada odemo negde, najbolju publiku imaju gradovi sa amaterskim pozorištem. Publika je tamo sjajna i ume to dobro da prati.  Treba gledati sve predstave. Neka mi se dopadne, neka ne, ali  treba gledati. Sve to je jako važno i tako ih treba vaspitavati od malena“ kaže naš sagovornik.

Nakon druženja sa decom, Milenko Pavlov će večeras od 18h na sceni Mitrovačkog dvora, izvesti program povodom predstojećeg praznika, pod nazivom „Sretenjsko veče sa Milenkom Pavlovim“.

Ulaz je slobodan.

Organizator gostovanja ovog poznatog dramskog umetnika je Kulturni centar „Dragica Žarković“.

Comments

Pročitaj još