• Početna>
  • Vesti>

Kurti optužuje Srbiju za neplaćanje komunalija na severu Kosova

Aljbin Kurti oglasio se večeras na Tviteru gde je naveo da su “paralelne strukture koje kontroliše Srbija u opštinama na severu Kosova koštale su građane i poreske obveznike u ostatku Kosova 320 miliona evra neplaćenih računa za energiju i 17 miliona evra računa za vodosnabdevanje od 1999. godine”.

Kurti navodi da “paralelne strukture ne dozvoljavaju naplatu električne energije i ometaju sprovođenje energetskog sporazuma postignutog u dijalogu pre 10 godina. Bez podsticaja za štednju, potrošnja u ovim opštinama porasla je za 70% za jednu deceniju, delom zbog laboratorija droga i kriptovaluta” rekao je Kurti.
On takođe piše i da je Kosovo od 1999. godine izgubilo više od 300 miliona evra zbog, kako navodi, akcija Srbije, poput zadržavanja naknada za prenos i primoravanje trgovaca da plaćaju PDV Srbiji na trgovinu električnom energijom.

„Čak i sada, odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu između Kosova i Srbije košta Kosovo i do 10 miliona evra mesečno“, navodi kosovski premijer.

Kurti kaže da građani nisu krivi za „ove nepravde“.

„Oni razumeju i prihvataju da je plaćanje osnovnih komunalija kao što su struja i voda normalno, i da bi to omogućilo neophodna ulaganja za dalje poboljšanje kvaliteta usluga“, navodi Kurti.

Kurti dodaje i da građani sa Severa Kosova imaju pravo na pristup ovakvim uslugama, ali i da žive „oslobođeni organizovanog kriminala, pritiska i pretnji od strane nelegalnih struktura predvođenih Srbijom“.

„Moja vlada je posvećena poboljšanju kvaliteta života svih građana Kosova i da im pruži slobodu, sigurnost i bezbednost koju zaslužuju“, naglašava kosovski premijer.

“Oni imaju pravo da imaju pristup takvim uslugama i da žive oslobođeni organizovanog kriminala, pritiska i pretnji od strane nelegalnih struktura predvođenih Srbijom. Moja vlada je posvećena poboljšanju kvaliteta života svih građana Kosova i da im pruži slobodu, sigurnost i sigurnost koju zaslužuju” napisao je Kurti na Tviteru.

Comments

Pročitaj još