• Početna>
  • Vesti>

Vjosa Osmani: Plaćenici Vagnera pripremaju napad na albanski narod

Foto: dw.com

Kosovska predsednica Vjosa Osmani iznela je danas optužbu da pripadnici ruske plaćeničke vojne organizacije Vagner “pomažu Srbiji da pripremi potencijalni oružani napad na albanski narod na KiM”.

“Plaćenici iz ruske ozloglašene Vagner grupe rade sa srpskim paravojnim formacijama na švercu oružja i neobeleženih vojnih uniformi na Kosovo. Tajna operacija je osmišljena s cijem da se postave temelji za potencijalni hibridni napad Srbije na teritoriju Kosova”, tvrdi Osmani, u intervjuu za londonski dnevnik Telegraf.

Ona je rekla da te navodne pripreme imaju paralele sa pripajanjem Krima Rusiji 2014. godine, kada su ruski vojnici obučeni u uniforme lišene svih oznaka, nazvani „mali zeleni ljudi“, pripremili put Moskvi za otcepljenje poluostrva.

„Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu deo srpske vojske. Srbija želi da postigne svoje ciljeve, a da ih ne nazove vojnom operacijom“, izjavila je Osmani.

Prema njenim rečima, cilj Srbije je da „pripremi situaciju za moguću aneksiju – ne tradicionalnom vojnom operacijom, već nekom vrstom hibridnog napada“.

Osmani je ocenila da Beograd nastavlja da podiže tenzije u regionu u saradnji sa ruskom Vagner grupom, koja je nedavno započela kampanju za regrute iz Srbije za rat u Ukrajini.

„Tajna strategija krijumčarenja oružja za sumnjivu aneksiju je u toku najmanje šest meseci. Meta je potpuno ista kao ona koju je prvi put koristio Vladimir Putin na Krimu pre devet godina. Ako pogledate šta je Putin uradio 2014. godine, to je ista knjiga“, kazala je Osmani.

Navela je da je Putin „prvo instrumentalizovao Ruse koji su tamo živeli, zatim organizovao sve vrste operacija lažne zastave, a onda je poslao paravojne grupe“.

„Postoje jasni dokazi da su srpske paravojne grupe to planirale i organizovale (sa Vagnerom). Koliko ih je bilo na granici ili unutra (teritorija Kosova), to je stvar koja se još istražuje“, rekla je Osmani.

Kosovska predsednica ocenjuje da je ruski interes da iskoristi Zapadni Balkan, preko Srbije kao trojanskog konja, za napad na sisteme zasnovane na vrednostima kao što su NATO i EU.

„Što više bezbednosnih tenzija stvaraju, manje su naše šanse za ulazak u EU. Nekad to rade u Crnoj Gori, nekad u Bosni i Hercegovini, nekad na Kosovu, a stvarali su probleme i u Severnoj Makedoniji“, kazala je Osmani.

Ona je optužila Srbiju da Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu vidi kao „privremene zemlje“ koje Beograd želi da ponovo pripoji.

Comments

Pročitaj još