Početak suđenja Pjeteru Šalji 21. februara

KosovaPress

Početak suđenja Pjeteru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova zakazan je 21. februar 2023. Uvodna izlaganja će se nastaviti 22. februara.  

Predsedavajući sudija će 21. februara proglasiti početak suđenja, naložiti da se optuženom pročitaju optužbe, obavestiti ga o određenim pravima i obavezama, pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv. Nakon toga će Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje.

Sednice će biti javne i moći će da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća na albanskom, srpskom i engleskom, sa odloženim emitovanjem od 45 minuta .

Optužnice terete Šalju, po osnovu individualne krivične odgovornosti, za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje, i ubistvo.

Kako se navodi u optužnici, krivična dela su izvršena između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu u Albaniji, koju je koristila OVK.

Prvobitna optužnica protiv Pjetera Šalje potvrđena je 12. juna 2020. a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021.

Šalja je uhapšen u Belgiji 16. marta 2021. i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća 15. aprila 2021. 

Comments

Pročitaj još