• Početna>
  • Vesti>

EU uzela u obzir primedbe Kurtija na ZSO, diskusija o tome u okviru dijaloga

Foto: Tanjug

Evropska unija je uzela u obzir komentare premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i diskusije i predlozi o tom pitanju treba da se razvijaju u okviru dijaloga, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano za prištinsku Kohu.

On je u petak istakao spremnost evropskog bloka da omogući razgovore o ZSO, tokom predstojećih sastanaka navodeći da je dijalog prostor gde strane mogu da vode diskusije i daju predloge u vezi sa formiranjem ZSO.

“Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini Kosova, 2. februara. U okviru dijaloga je i forum na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da olakša razgovore o Zajednici na budućim sastancima dijaloga”, rekao je Stano.

Kurti je ranije izneo šest uslova za formiranje ZSO.

Vlada u Prištini je u petak saopštila da na narednim sastancima očekuju da će se ta pitanja rešavati u okviru evropskog predloga.

“Pred nama je evropski predlog za koji smo rekli da je prihvatljiv kao dobra osnova za dalje razgovore i solidnu platformu za napredovanje. Očekujemo da će naredni sastanci u Briselu, kad god se održe, biti dobra prilika da se pozabavimo pitanjima u okviru evropskog predloga koja se odnose na međunarodne garancije, mehanizme implementacije i vremenski redosled”, rekao je portparol vlade Perparim Krieziju.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je uputio poziv “liderima (iz Beograda i Prištine) da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali (evropski) predlog”.

Comments

Pročitaj još