• Početna>
  • Vesti>

Zakazana javna rasprava o eksproprijaciji u Zubinom Potoku i Leposaviću

Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture privremenih prištinskih institucija objavilo je da je u opštinama Zubin Potok i Leposavić zakazana javna rasprava sa vlasnicima i lokalnom samoupravom o zemljištu koje je kosovska vlada proglasila za zemljište od javnog značaja. 

Odluka nije dostavljena vlasnicima, kao ni opštini, saznaje Tanjug, a iz procesa eksproprijacije izuzeta je parcela na kojoj se nalazi seosko groblje i srednjovekovna crkva.  

Vlada Kosova je u prošloj i početkom ove godine donela odluke o eksproprijaciji zemljišta u privatnoj i društvenoj svojini u opštinama Zubin Potok i Leposavić čija je površina nešto veća od 138 hektara, a bez poštovanja procedura, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić. 

U opštini Zubin Potok su na oduzetom zemljištu već izgrađene baze Specijalne policije, dok su u selu Dren radovi trajali jedan dan, a kako je za Tanjug rekao potpukovnik Kosovske policije, tu je predviđena baza pogranične policije. 

Odluka o javnoj raspravi doneta je posle protesta meštana u selu Dren i tužbe koju su Vrhovnom sudu podneli zainteresovani vlasnici. 

Na odluku Kosovske vlade reagovala je i kancelarija evropske unije, koja je pozvala na poštovanje imovinskih prava i Zakona o eksproprijaciji, odnosno svih procedura koje on podrazumeva. 

Na osnovu ovog Zakona, predviđeno je da deset dana posle donošenja odluke o eksproprijaciji vlasnici imaju pravo da dostave komentare u pisanoj formi, a zatim se u roku od 15 dana raspisuje javna rasprava. 

Vlada Kosova koja vrši eksproprijaciju ili resorno ministarstvo imaju rok od 30 dana da donesu odluku koja nije konačna, jer vlasnici imaju pravo žalbe, a rok za konačnu odluku je 12 meseci. 

Comments

Pročitaj još