• Početna>
  • Vesti>

Tribina o zaštiti srpskog jezika i ćirilice u subotu u Gračanici

Foto Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“, JU Zahumlje iz Nikšića i Društvo novinara Kosova i Metohije organizuju tribinu na temu: „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije (primer Crne Gore)“, koja će biti održana u subotu 11. februara 2023. u 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.

Srpski jezik i ćirilica u Crnoj Gori dovedeni su do nestajanja rukovođeni željom vladajućeg režima za uništenjem srpskog jezika i pisma. Vlada Crne Gore izbacila je iz škole predmet srpski jezik i književnost. U obrazovnom planu dosadašnji nastavni predmet srpski jezik preimenovan je u „maternji” kao srpski, crnogorski, hrvatski i bošnjački. Ovo preimenovanje vladajući režim u Crnoj Gori pravda novim načelima da svako ima pravo da zove jezik svojim imenom, kao i da svaka nacija ima pravo da svoj jezik zove imenom nacije. U skladu sa ovim načelom propisano je da je službeni jezik crnogorski. Srpski je jezik nacionalnih manjina s ostalim jezicima (bosanski, albanski i hrvatski). Danas se ćirilica još može videti na posmrtnim plakatima i natpisima na nadgrobnim spomenicima.

O položaju srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije u Crnoj Gori, stanju i merama zaštite, govoriće učesnici tribine Marko Kovačević predsednik Opštine Nikšić, Miodrag Čizmović direktor Javne ustanove „Zahumlje“ , Radinko Krulanović književnik i direktor Nikšićog pozorišta.
U programu učestvuje i Velizar Kasalica glumac Nikšićog pozorišta.

Comments

Pročitaj još