• Početna>
  • Vesti>

Brnabić o prvih 100 dana rada vlade kroz četiri celine; Formiranje ZSO – uslov svih uslova”

Foto Tanjug

Premijerka Srbije je danas predstavljajući rezultate u prvih 100 dana vlade, rekla da su taj period obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i “teški dani koje je na sebi izneo” predsednik Aleksandar Vučić.

Naglasila je da se prva velika celina odnosi na budžet, a druga na energetiku, odnosno kako smo se suočili sa energetskom krizom.

Prema njenim rečima, treća velika celika odnosi se na vladavinu prava, kao i privođenje procesa ustavnih reformi.

Četvrta celina predstavlja stalnu nestabilnost i provokacije, napadi na Srbi na KiM, kao i sto teških dana koje je na sebi izneo Vučić, a koji su se odrazili i na rad Vlade.

Brnabićeva u Lebanu izjavila je da je formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), kako je definisano Briselskim sporazumom, “uslov svih uslova”.

“Ne postoji interes Prištine da se formira ZSO, ali za mene ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova”, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje novinara kako će izgledati ZSO i da će, kako se može čuti, obuhvatiti samo četiri opštine na severu ili sve, premijerka je objasnila da Upravljački tim treba da definiše stvari u vezi sa ZSO, kao i da svako koga interesuje kako će da izgleda treba da pogleda sporazume.

“Ne bih se time bavila na ovom mestu i na ovaj dan. Šta god da kažem, neko će zloupotrebiti i iskoristiti suprotno interesima našeg naroda. Imate sporazume, pogledajte ih, uz to treba da postoji Upravljački tim koji treba da definiše te stvari, nema potrebe da pričam na ovom mestu o tome”, rekla je premijerka.

Naglasila je i da joj je sada zanimljivo da posmatra razvoj događaja, kada se vide otvorene pretnje Prištine partnerima koji insistiraju na poštovanju sporazuma. 

Podsetila je da će u aprilu biti deset godina kako je potpisan prvi Briselski sporazum, dodajući da je njegovo sprovođenje “nešto sasvim prirodno i što se očekuje”.  

“Sankcije Rusiji uslov za nastavak evrointegracija”

Brnabićeva izjavila da nema ubrzanja evropskog puta Srbije, otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je, prema njenom mišljenju, ” uslov svih uslova” za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Napravili smo velike korake i pomake. To govore i dva izveštaja o napretku EK. Ti izveštaji svim zemljama članicama EU, daju preporuku da se otvore Klaster tri u pregovorima sa Srbijom. Ro se još uvek nije desilo. Taj deo smo mi završili, čeka se EU”, rekla je premijerka. 

Premijerka Ana Brnabić u Domu kulture “Radan”, u opštini Lebane, zajedno sa ministrima predstavlja rezultate rada Vlade u prvom tromesečju.

Predsednica Vlade počela je posetu jugu Srbije obilaskom radova u centru Bojnika.

Brnabićeva je obišla radova na izgradnji amfiteatra, čija prva faza košta 30 miliona dinara, koliko će biti potrebno i za drugu.

Posle posete Bojniku, premijerka je posetila Caričin grad, arheološki lokalitet čije istraživanje i otkrivanje traje više od 100 godina i gde se očekuje ulaganje u turizam.

“Radan planina i sav prostor oko Radan planine postaju jedan turistički kompleks, tojest turistička regija koja će biti značajna za razvoj”, kaže predsednik Opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Svaki od ministara imao je zasebne posete u okviru svog resora u opštinama Jablaničkog okruga.

 

Comments

Pročitaj još