• Početna>
  • Vesti>

EU zaključak: Hitna potreba i istorijska šansa za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Foto: Stockphoto

Lideri Evropske unije danas treba da usvoje zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine, u kome naglašavaju “hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije” i navode da je evropski predlog “istorijska šansa” za evropsku perspektivu.

“Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu, koju obe strane treba da iskoriste u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, stoji u dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid,

U zaključku se dodaje i drugi pasus posvećen dijalogu, u kome se kaže da “Evropski savet u svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova* naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik”.

Prema evropskoj praksi, uz reč Kosovo stoji zvezdica kojom EU označava da “ovo određivanje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova”.

Pre početka samita EU, visoki predstavnik Žozep Borelj je izjavio da će danas da informiše lidere o situaciji u dijalogu između Prištine i Beograda i da ih obavesti o poslednjim dešavanjima. 

On je ponovio da je evropski predlog je na stolu i uputio poziv  “liderima (Srbije i Kosova) da se vrate u Brisel uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno ‘izgurali’ ovaj predlog”.

“Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Kosova i Srbije. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad”, naglasio je Borelj.

Nacrt zaključak biće usvojen u toku dana. 

Comments

Pročitaj još