Bisljimi: Dogovor o tablicama ima rok do kraja marta

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, rekao je da sporazum o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu 23. novembra prošle godine ima rok. 

Prema Bisljimovim rečima, čak i u saopštenju koje je objavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel kaže se da sporazum važi do sledećeg sastanka specijalne grupe za normalizaciju.

“Novembra 23. je postignut dogovor da strane hitno razgovaraju o francusko-nemačkom predlogu, predlogu EU uz podršku Francuske i Nemačke, kako bi se stvorila atmosfera za ozbiljnu diskusiju. Sporazum je napravljen da bi se onemogućilo da Srbija, kroz tenzije na terenu, pomeri fokus sa diskusije na francusko-nemački plan i da primora EU da se bavi upravljanjem svakodnevnim krizama. Nijedan dokument nije potpisan. Dokument koji je objavio gospodi Borel je dokument dogovoren između strana. Dva elementa su važna. Prvo, dokument ima rok – stoji do sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju. Prihvatili smo ovu formulaciju, pošto smo prethodno insistirali da dobijemo poziv od gopsodina Lajčaka za sastanak Specijalne grupe za normalizaciju za kraj marta 2023. To znači da kada gospodin Kurti govori o rokovima za utvrđivanje sporazuma, to se odnosi na datum za određivanje sastanka Specijalne grupe za normalizaciju, koji je krajem marta ove godine“, rekao je Bisljimi.

On je govorio i o drugoj tački, koja se odnosi na registarske tablice koje izdaje Srbija gradova na Kosovu. 

„Briselskim sporazumom Srbija ne sme da izdaje druge nelegalne registarske tablice, kao ni da ne preregistruje postojeće. Ono što je Srbija uradila, sa idejom da pregovaramo u lošoj nameri, što je bila i logika Srbije u pregovorima, jeste da oni onda donesu odluku u vladi i otklone potrebu za preregistracijom nelegalnih KM tablica. Oni misle da ovime izmiču dogovoru. Ali, kako je rekao ministar Dželjalj Svećlja, oni mogu da se igraju odlukama svoje vlade, ali im nije dozvoljen ulazak na Kosovo. Automobil koji je vozio unutar Kosova bez registracije biće zaplenjen, a vozač će biti kažnjen sa 150 evra. Vozilo je isključeno iz saobraćaja do trenutka kada se otkloni prekršaj”, rekao je Bisljimi, optužujući glavnog pregovarača Srbije Petra Petkovića da “laže”.

Bisljimi je govorio i o nedavnim izjavama predsednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije.

„Vučiću je iz tamošnje opozicije rečeno da nije dobro pregovarao. On je, međutim, uzvratio rekavši da je toliko dobro ispregovarao o Asocijaciji da i sami poslanici Kosova priznaju da je to konopac oko vrata Kosova. On se hvali da je sporazumom stavio konopac oko vrata Kosovu“, rekao je Bisljimi.

Comments

Pročitaj još