• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD najavljuje novu diskusiju o ZSO, ovog puta neformalnu

Portparol američke ambasade na Kosovu rekao je juče za “Gazeta Express” da se sada očekuje održavanje još jedne diskusije kako bi se dalje razgovaralo o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom, ali ovog puta će biti nezvanična.

„Nakon produktivne diskusije 31. januara sa širokim spektrom zainteresovanih strana u ambasadi SAD, ambasador je sazvao neformalni sastanak u svojoj rezidenciji kako bi olakšao dalji razgovor”.

Sjedinjene Američke Države raspravu o Zajednici srpskih opština – održanu 31. januara – smatraju produktivnom.

Za ovaj drugi sastanak, portparol američke ambasade je rekao da „nema zvaničnog programa niti teme razgovora”.

Nakon zatvorene diskusije koju je organizovala američka ambasada 31. januara, ambasador Džefri Hovenijer je rekao da su SAD jasno stavile do znanja da „ne podržavaju nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji „ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietničku karakter” Kosova.

“Strogo se protivimo stvaranju entiteta sličnog Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini“, rekao je Hovenier.

Diskusija u ambasadi usledila je nakon poruka američkih zvaničnika da je „vreme za osnivanje Zajednice“.

Nakon pojačanog međunarodnog pritiska, kosovski premijer Aljbin Kurti je načelno prihvatio evropski predlog za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali nastavlja sa oklevanjem po pitanju osnivanja Zajednice. 

On nije bio pozvan na raspravu o Zajednici u ambasadi SAD, ali je u njoj učestvovalo nekoliko predstavnika vlade i predsedništva.

Zatim je Kurti na sednici skupštine 2. februara izneo šest uslova za osnivanje Zajednice. 

Comments

Pročitaj još