Makron čestitao Dan državnosti Srbije

Foto: TASS

Predsednik Aleksandar Vučić primio je prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije, od predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona.

“Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da Vam uputim, u ime Francuske i u svoje lično ime, najsrdačnije čestitke. Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti”, piše u čestitki.

Makron je naveo da je za našu zemlju ta budućnost u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona.

“Znam koliko je evropski cilj, koga je Vaša zemlja učinila strateškim prioritetom, zahtevan. Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova”, napisao je Makron.

I konačno, kaže, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi.

Napori koje ste uložili, navodi, jesu ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje Vaših sugrađana.

“Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro”, piše u čestitki.

“Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine. Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja”, navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Comments

Pročitaj još