• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet

Foto Novosti

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici da je pitanje “srpske manjine na stolu” ali da na nivou ZSO ne može biti izvršne vlasti i da Priština ne želi da Beogradu da instrument kontrole kojim će, kako je navela, “minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet”.

“Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi moglo dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika Srpska”, rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa odlazećim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Ona je ponovo optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet Kosova, a da Priština teži evropskim modelima za 21 vek.

“Pitanje prava manjina je na stolu ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole kojim ce minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode segregaciji. Ne može se uvoditi izvršna vlast na tom nivou. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani nakon toliko patnje zbog režima devedesetih, zaslužuju mir”, rekla je Osmani.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju i francusko-nemačkom planu za rešenje kosovskog pitanja, Osmani je da su stavovi Prištine o tome bili jasni još od pojavljivanja tog dokumenta. “Uvek potenciramo da postoje stvati koje se moraju objasniti u tom porcesu. Moramo ispregovarati međunarodne garancije. Treba da se razjasne brojni aspekti ovog plana”, kazala je Osmani, preneo je podgorički portal CdM.

Đukanović snažno podržao članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama

Odlazeći predsednik Milo Đukanović izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora “snažno podržava” i da ima puno razumevanje za ambicije Prištine da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU. Đukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da je odnos “dveju zemalja” sadržajan i prijateljski. “Ostaje nam da radimo na ustavnoj vidljivosti i legitimiaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo posvećenost da unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu”, kazao je Đukanović novinarima u Vili Gorica. Rekao je da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa u dijalogu Beograda i Prištine. “Uvereni smo da može doći do održivog sporazuma. Sa rešavanjem tog pitanja bitno bi bila rešena stabilnost ovog regiona”, rekao je Đukanović. Naveo je da u podršci Crne Gori Prištini nema zakulisnih misli i dodao da će region biti stabilniji kada bude integrisan u evroatlanske strukture. “Kada podrška dolazi iz regiona ona je najvažnija. Nemojte sumnjati u našu podršku i značaj te podrške. Crna Gora je ostvarila mnogo veći značaj i kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na njenu veličinu. U poslednje dve godine lutanja ne verujem da smo izgubili taj kredibilitet”, rekao je Đukanović, preneo je podgorički portal CdM. Očekuje, kazao je, da će kroz konsolidaciju vlasti kroz predstojeće predsedničke, i nada se i parlamentarne izbore, biti stvoreni još bolji uslovi sa punu posvećenost saradnji.

Comments

Pročitaj još