• Početna>
  • Vesti>

Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji – više od 1.200 mrtvih, Srbija šalje spasilačke timove

Foto: FoNet/AP

Više od 1.200 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan. U pomoć Turskoj stižu spasilački timovi iz Evrope. I Srbija šalje spasioce.

Nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, centralnu Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,7 jedinica Rihterove skale, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Zemljotres je potresao i Damask.

Do zemljotresa je došlo na dubini od dva kilometara, na udaljenosti od 67 kilometara severoistočno od Kahranmanmaraša, navodi EMSC.

Povodom zemljotresa koji je zahvatio Republiku Tursku, Republika Srbija upućuje pomoć u vidu Specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa 21 pripadnikom i 3 oficira za vezu, potvrđeno je u MUP-u.

Specijalistički timovi upućuju se sa opremom za probijanje i presecanje, podizanje tereta, spasavanje i rad na visini i elektronsku pretragu.

Pripadnici Sektora obučeni su za ovaj vid pretrage i spasavanja iz ruševina, a do sada je opremljeno i obučeno osam Specijalističkih timova sa 140 pripadnika.

Osmani izjavila saučešće i ponudila pomoć Turskoj

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je na Tviteru napisala da je Kosovo spremno da pruži svu neophodnu pomoć Turskoj i poželela brz oporavak povređenima u nesreći.

“Moje srce je uz sve zajednice pogođene razornim zemljotresom u Turskoj. Najiskrenije saučešće za sve izgubljene živote i želim brz oporavak svima koji su pogođeni. Puna solidarnost sa narodom Turske. Kosovo je spremno da ponudi neophodnu podršku, uključujući i KBS”, poručila je Osmani.

Comments

Pročitaj još