Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Foto: RTS

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

On će se na Kosovu susresti sa premijerom Aljbinom Kurtiem i šefom delegacije Prištine u dijalogu Besnikom Bisljimijem, potvrđeno je iz vlade Kosova.

Da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras sastati sa Lajčakom najavljeno je iz Predsedništva.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak Vučića i Lajčaka će se održati u 19 sati u Vili Mir. Nakon sastanka nisu planirane izjave za novinare.

Kurti i Bisljimi će, kako je saopštila kosovska vlada, imati radni ručak sa Lajčakom, a iako iz vlade Kosova nisu saopštene informacije o temama sastanka, veruje se da će teme biti dalji napredak u dijalogu.

Radio slobodna Evropa javila je ranije juče da će Lajčak danas boraviti na Kosovu.

On je 25. januara posetio Prištinu gde je imao radnu večeru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem, Besnikom Bislimijem.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz šest uslova.

On je naveo da Priština traži da ZSO bude osnovana „u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi“.

Na sednici skupštine Kosova 2. februara, Kurti je rekao da „ne može biti formirana jednonacionalna zajednica“ i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

„Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu“, kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina „moraju ojačati princip reciprociteta između dve države“, pri čemu kako je rekao – treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO, „gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja“.

Peti uslov je da ZSO bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznanja i, pošto je Beograd prihvatio principe Povelje UN u vezi sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, poslednji uslov je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer, po Kurtijevoj oceni, to predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

Comments

Pročitaj još