• Početna>
  • Vesti>

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji porastao na 2.300

Foto FoNet/AP

Više od 2.300 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan. U pomoć Turskoj stižu spasilački timovi iz Evrope. I Srbija šalje spasioce.

Broj nastradalih u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Tursku i Siriju povećan je na više 2.300, a veruje se da će brojevi porasti, pošto su spasilačke ekipe još uvek na terenu u potrazi za preživelima ili eventualnim žrtvama, preneo je AP.

AP navodi da je u 10 tuskih provincija poginulo blizu 1.500 ljudi, a gotovo 8.500 je povređeno, dok je njih 430 poginulo u područjima Sirije pod upravom sirijske vlade, dok je njih 1.280 povređeno.

Dodaje se da je u područjima Sirije koje kontrolišu pobunjenici poginulo najmanje 380 osoba.

Prijavljeno je da se hiljade zgrada srušilo na širokom području koje se proteže od sirijskih gradova Alepa i Hame do turskog Dijarbakira, na više od 330 kilometara udaljenosti.

U Dijarbakiru, stotine spasilaca i civila formirale su redove preko olupine, pomerajući polomljene komade betona, kućne stvari i druge krhotine u potrazi za preživelima dok su bageri kopali ruševine.

Na video-snimku koji je objavio Si-En-En, vidi se kako spasioci iz ruševina izvlače devojčicu koju potom hitno odnose u pravcu vozila hitne pomoći.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da se u primorskom gradu Iskenderunu srušila bolnica. Medicinska organizacija SAMS saopštila je da su zdravstvene ustanove i bolnice brzo ispunjene povređenima, a da su neke institucije poput porodilišta morale biti ispražnjene.

AP navodi da su u Turskoj ljudi koji su pokušavali da napuste područja pogođena zemljotresom izazvali gužve u saobraćaju, ometajući napore timova hitne pomoći koji pokušavaju da stignu do pogođenih područja.

Džamije širom regiona otvorene su kako bi pružile sklonište ljudima koji nisu mogli da se vrate u oštećene domove zbog temperatura koje su se kretale oko nule, a vlasti su pozvale stanovništvo da ne izlazi na ulice.

Zemljotres je oštetio istorijski zamak koji se nalazi na vrhu brda u centru glavnog grada provincije Gazijantep, na oko 33 kilometra udaljenosti od epicentra, a na fotografijama se može videti kako su delovi zidova tvrđave i osmatračnice sravnjeni, dok su drugi teško oštećeni.

Generalna direkcija za muzeje u Siriji saopštila je da je zemljotres naneo određenu štetu Markabu, odnosno Stražarskoj kuli, koju su izgradili krstaši.

Pomoć Turskoj ponudile su nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin. Spasilački timovi iz deset zemalja EU, kao i Srbije, regrutovani su i poslati u Tursku kao pomoć.

Sve škole u Turskoj biće zatvorene na nedelju dana nakon razornih zemljotresa koji su pogodili zemlju, saopštio je turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer.

Ranije danas potpredsednik Turske rekao je da će škole u 10 gradova i pokrajinama Turske biti zatvorene nedelju dana.

Stara džamija Jeni uništena je u zemljotresu koji je rano jutros pogodio Tursku.

Od džamije koja se nalazi u Malatiji na istoku Turske, ostale su ruševine, prenosi Si-En-En.

Razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju rano jutros zaustavio je turski naftni terminal u Džejhan i severni irački naftovod za izvoz nafte iz Kirkuka.

Turski operater naftovoda BOTAS rekao je da nema oštećenja na glavnim naftovodima koji prevoze sirovu naftu iz Iraka i Azerbejdžana u Tursku, preneo je Rojters.

Hitan sastanak na tu temu će biti uskoro održan, saopštila je agencija za transport Tribeka.

U saopštenju Tribeka je navela da su luke na jugoistoku Turske pogođene zemljotresom i da ima zastoja u radu.

Regionalna vlada Iračkog Kurdistana (KRG) zaustavila je protok nafte kroz naftovod koji ide od severnog iračkog polja Kirkuka u Džejhan, navelo je regionalno ministarstvo prirodnih resursa (MNR).

Izvoz nafte će biti nastavljen nakon “završetka pažljive inspekcije gasovoda”, navodi se u saopštenju MNR.

Što se tiče protoka azerbejdžanske sirove nafte u Tursku, dva izvora su navela da nema oštećenja na terminalu Baku-Tbilisi-Džejhan (BTC), ali je jedan od izvora dodao da će biti izvršena inspekcija u narednih dan-dva.

U Džejhanu i Bakuu ima dovoljno skladišnih kapaciteta, a protok nafte bi mogao da bude smanjen ako bude potrebno, rekao je neimenovani izvor. Istočni mediteranski terminal Džejhan udaljen je oko 155 kilometara od epicentra zemljotresa.

Državni operater gasovoda BOTAS saopštio je da su tokovi prirodnog gasa zaustavljeni do provincije Gaziantep, Hataj i Kahramanmaraš i u nekim drugim okruzima zbog oštećenja na gasovodu.

Comments

Pročitaj još