• Početna>
  • Vesti>

Peticija protiv odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić

Foto: RTS, printscreen

Meštani sela Dren i Lešak u opštini Leposavić, započeli su potpisivanje peticije kojom traže momentalnu obustavu radova na prilaznim putevima prema njihovim parcelama na kojima vlada u Prištini planira izgradnju baze za smeštaj pripadnika pogranične jedinice Kosovske policije.

Peticijom se traži poništavanje odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta, koja je poslednji akt o oduzimanju imovine Srba na severu donela tokom jučerašnje sednice.

Meštani Drena i Leška protestuju treći dan, a radovi na otvaranju novih i proširenju postojećih puteva obustavljeni su juče ujutru.

Građevinske mašine parkirane su, a obezbeđuje ih desetak pripadnika Kosovske policije.

EU sa zabrinutošću prati šta se događa i apeluje na kosovsku vladu da poštuje proces i prava vlasnika imovine.

Nebojša Vlajić, zastupnik vlasnika imanja u Drenu, ističe da život na KiM ne podrazumeva i pravo na pravo, već borbu protiv tajnih i tajanstvenih odluka institucija.

Vlajić je najavio podnošenje tužbe za utvrđivanje zakonitosti, da javni interes nema prevagu nad privatnim, a zatražiće i obustavu eskproprijacije.

Na elektronskoj sednici Vlada u Prištini juče je usvojila odluke o potencijalnoj gradnji objekata od “javnog značaja” i eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u sredinama u kojima su već izgrađene ili se planira gradnja baza za pripadnike granične policije na severu KiM.

Iz Misije EU u Prištini napominju da “kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe”.

“Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da osporavaju bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna”, saopštili su iz Misije EU i apeluju na kosovsku vladu da “preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju”, ističu.

Gradnja baza za smeštaj pripadnika interventne granične policije na više lokacija na severu Kosova počela je u septembru 2021. godine. Do sada ih je izgrađeno najmanje pet, što većih što manjih.

Comments

Pročitaj još