• Početna>
  • Vesti>

Kurtijevih šest zahteva u vezi sa ZSO i predlogom sporazuma

Jeton Zulfaj, savetnik premijera Aljbina Kurtija, putem objave na Tviteru saopštio je šest tačaka u vezi sa Zajednicom, kao i evropskim predlogom sporazuma Kosova i Srbije.

On je naveo da premijer Kurti smatra da je evropski predlog, poznat kao francusko-nemački plan, “dobra osnova za dalje razgovore”.

Zulfaj je istakao da je Kurti spreman da se intenzivno angažuje na finalizaciji sporazuma. Podsetio je da se – „međusobno priznanje u središtu sporazuma” – nije pomerilo kao zahtev Vlade da se to uključi u eventualni sporazum Kosova i Srbije.

Što se tiče šest uslova , savetnik kosovskog premijera je naveo da je prvi – „Zajednica mora biti u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima”.

Drugi uslov premijera Kurtija je da – „Zajednica ne može biti jednonacionalna, da menja ime, ne može imati/nositi nikakvu javnu ili izvršnu vlast i samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština u skladu sa Ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi“.

Treći uslov je da – „Prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi moraju da inkorporiraju princip reciprociteta između dve države i da uzmu u obzir evropske standarde i modele“.

Četvrti uslov premijera je da se – „Pre osnivanja Zajednice ugase nelegalne strukture Srbije na severu i preda nelegalno oružje”.

Peti uslov je – „Zajednica je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i to tek nakon što Srbija prihvati principe Povelje Organizacije Ujedinjenih nacija u međudržavnim odnosima sa Kosovom“.

Dok je poslednji uslov da – „Predsednik Srbije povuče pisma upućena pet država članica EU, a i ostalima, zbog neprihvatanja aplikacije Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji, što takođe predstavlja kršenje sporazuma Tači-Dačić od 19. aprila 2013. godine“.

Comments

Pročitaj još