Rašić: Dobar sastanak bez tehničkih zaključaka

Po mišljenju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova jučerašnji sastanak u ambasadi SAD u Prištini koji je bio posvećen formiranju Zajednice srpskih opština bio je produktivan ikao bez zaključaka.

“Mogu reći da je verovatno bio za nijansu bolji nego oni na kojima sam do sada prisustvovao. To je verovatno i odraz učešća, ili bolje reći organizovanja, Američke ambasade. Ja znam da svaki od tih načina komunikacije uvek izrodi nešto novo, tako da ga ja ocenjujem kao dobar sastanak. Možda nije imao tehnički zaključak ali je sigurno imao jednu političku težinu koja nas dovodi do zaključka i zbog toga bi ga ocenio kao dobar”.

Na pitanje šta misli o Zajednici srpskih opština, Rašić je rekao da je uvek za proaktivno delovanje. “Nisam za pasivno, nego za način da treba predlagati pa makar to bila draft verzija. To je predlog koji ne mora da znači ništa, može biti odbačen u potpunosti, može biti odbačen delimično, može služiti za razmatranje i raspravu a to što se napiše nije uklesano u kamen”, kazao je ministar u Vladi Kosova.

Druge detalje sa sastanka nije iznosio, a na pomen Upravljačkog tima koji je 2013. godine bio formiran za izradu Stata za ZSO, Rašić je kazao da nije upoznat da li su njegovi članovi išta uradili.

Podsetimo, članovi Upravljačkog tima su se prvi put u javnosti pojavili u Briselu zajedno sa tadašnjim ministrom za lokalnu samoupravu Ljubomirom Marićem, a činili su ga Vinka Radosavljević, Svetislav Durlević, Igor Kalamar i Dejan Radojković. Osim u saopštenjima sa više sastanaka sa predstavnicima različitih institucija te 2016. godine, članovi Upravljačkog tima nisu viđeni godinama unazad. Osim Vinke Radosavljević koja se iselila sa Kosova i otišla u inostranstvo, o ostaloj trojici članova se ne zna ništa.

Ministarstvo za povratak raspisalo više projekata za pomoć građanima

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je na konferenciji za medije da ovo ministarstvo od 6. febraura otvara dva poziva: prvi za izgradnju kuća za porodice kojima je neophodna, a drugi za renoviranje objekata i kuća. Osim izgradnje i renoviranja, ova institucija će zajednicama pomoći i dodelom nasmeštaja, bele tehnike, električnih uređaja, prehrambenih i higijenskih paketa ali i dodelom grantova do 5.000 evra.

Osim izgradnje kuća i renoviranja objekata, ovo ministarstvo otvara pozive i u drugih pet kategorija koje se odnose na: snabdevanje građavinskim materijalom, za koji će poziv biti otvoren od 6. do 17. februara.

“Tu spadaju i dodela nameštaja. Bele tehnike, električnih aparata, dodela kućnih paketa i zadnji za projekte podrške do pet hiljada evra, za medije, kulturu, sport. Prvi put ministarstvo raspisuje ovakve projekte, aplikacije se dostavljaju lično a mogu se pronaći na stranici ministarstva”, kazao je Rašić i dodao:

“Molim sve aplikante i da vi dobro prenesete moje reči. Ovo je od tačke nula. Svi koji apliciraju će biti deo data baze. Mi smo svesti da nećemo moći da ispunimo sva očekivanja, očekujem mnogo prijava. Onima kojima ne budemo napravili kuću ili dali nameštaj biće na listi za ubuduće. Ja znam da nećemo moći da zadovoljimo sve. Imamo dva miliona evra na raspolaganju, ali će ta podrška ubuduće da bude veća”.

“Preporučujemo fizičko apliciranje ovde kod nas, obrasce ćete moći podići na stranici Ministarstva za zajednice i povratak, takođe i na elektronskoj platformi eKosova i da lično donesete obrazac ovde arhivi”, rekao je Rašić.

Naveo je da će sve dosad predate aplikacije biti proglašene zastarelima.

“Različiti zahtevi su bili tu odavno, čak imamo neke iz 2014. i 2015. godine. Poslednje ažuriranje podataka je bilo 2018. godine i kada smo sve to sračunali došlo je do toga da Bog živi nije mogao da se snađe u toj dokumentaciji koja je samo bila šturo nagomilana”.

Rašić je pozvao sve koji planiraju da se prijave da poštuju vremenske okvire.

“Podrška u paketima hrane počeće krajem marta ili početkom aprila. Naše namere su ljudske. Nadam se da će ovim početi jedno novo poglavlje za poverenje među nama”, rekao je ministar za zajednice i povratak.

Napominje da je povratnicima potrebna pomoć u razvoju i uključivanje u institucije Kosova.

Naglasio je da budžet Ministarstva za zajednice i povratak iznosi 4,2 miliona evra, te da je to najmanji budžet ministarstva u Vladi Kosova. 

Comments

Pročitaj još