• Početna>
  • Vesti>

Ambsada SAD: Danas zatvoreni okrugli sto, Kurti i Osmani potvrdili učešće u raspravi o formiranju ZSO

Ambasada SAD u Prištini saopštila je sinoc da su iz kancelarija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmani potvrdili učešće u diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je na inicijativu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, zakazana za sutra.

“Naš cilj je da se međusobno uskladimo oko pitanja uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u odgovoru portparolke američke ambasade Ketrin Džad upućenom Radiju slobodna Evropa.

Američka ambasada je, kako prenosi Koha, saopštila da diskusija o ZSO ima za cilj da se “unapredi integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture” i da je to “odraz dugogodišnjeg prijateljstva Amerike i podrške narodu Kosova”.

U ambasadi SAD danas će se održati zatvoreni okrugli sto predstavnika albanske i srpske zajednice, koji uključuju predstavnike kosovske političke scene i vlasti i civilnog društva. To je u skladu sa ranijim izjavama visokih američkih zvaničnika da će se raditi na dijalogu o ZSO, čak i ako izostane podrška vlasti– „sa Kurtijem ili bez njega“, objavljeno je ranije

Svoje prisustvo je već potvrdio ministar Nenad Rašić, zamenica kosovskog premijera, Donika Gervala, potvrdila je da je dobila poziv, a prethodno je i iz kabineta Vjose Osmani saopšteno da će poslati predstavnika.

Comments

Pročitaj još