• Početna>
  • Vesti>

Tribina “Kozara 1942″ i dokumentarno-igrani film „Peto pismo Hilde Dajč” sutra u Prizrenu i Gračanici

Foto Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“, Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, sutra organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma „Peto pismo Hilde Dajč” reditelja Ivice Vidanovića i tribinu “Kozara 1942”.

Radnja filma prikazuje sudbinu jevrejske devojke u okupiranom Beogradu, njenu požrtvovanost i hrabrost, odlučnost da pomogne svojim sunarodnicima u koncentracionom logoru po cenu sopstvenog života. Iza Hilde Dajč ostala su četiri pisma neprocenjive istoriografske vrednosti, a koja svedoče o životu i smrti u logoru na Starom Sajmištu. „Peto pismo Hilde Dajč” napisano je 80 godina kasnije i upućeno je svima nama – da se setimo i ne zaboravimo herioine naše prošlosti.

Projekciju filma prati predavanje „Kozara 1942“ koje će održati kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina. Predavanje će biti posvećeno kozaračkoj epopeji iz 1942. godine kada je srpski narod doživeo jedno od svojih najvećih stradanja u svojoj dugoj istoriji. Uz istorijski osvrt na vreme, mesto i kontekst stradanja, predavač će provesti slušaoce kroz predele Bosanske krajine tokom Drugog svetskog rata, identifikovaće glavne istorijske procese, zločince i žrtve i upoznaće zainteresovane sa stradanjem srpskog naroda na prostoru Nezavisne države Hrvatske.

Projekcija filma i tribina održaće se u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova u velikoj sali.

Comments

Pročitaj još