• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da nasilje koje prištinski režim predvođen Aljbinom Kurtijem čini nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji najsnažniji je argument u prilog stanovištu da je Zajednica srpskih opština neophodnost i uslov opstanka našeg naroda u pokrajini.

“Razumljiv je Kurtijev otpor zahtevima da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa nadležnostima koje joj pripadaju, prema dogovorima postignutim u Briselu, jer ona je upravo i zamišljena kao sredstvo odbrane od samovolje i šovinizma albanskih političara u Prištini.

Negacija volje srpskog naroda, gaženje njegovih prava, fizičko i pravno nasilje jesu endemske pojave na Kosovu i Metohiji, i problem je moguće rešiti samo suštinskom promenom odnosa Prištine prema dijalogu i postignutim sporazumima.

Ne može biti argumenata protiv Zajednice srpskih opština, posebno ne u trenutku kada se na Srbe i njihovu decu gotovo svakodnevno nasrće i puca, i posebno ne od čoveka koji je glavni inspirator i ideolog tog nasilja.

Kurtijevi napadi na Zajednicu srpskih opština su vrhunski cinizam, jer borba srpskog naroda nije natezanje oko nekakvog amandmana u javnoj raspravi, već je to borba za goli opstanak. Uostalom Kurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje, i to što se on danas krije iza nabeđenih jezičkih konstrukcija samo je još jedan dokaz njegove beskrupuloznosti i političkog bezobrazluka.

Jasno je da je Kurtijeva šovinistička ideologija pretnja miru i stabilnosti, i zato je formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, nasušna potreba opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kaže se u saopštenju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još