• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Građani da ne brinu, nisam prihvatio ono što svi znaju da je za Srbiju neprihvatljivo

Foto: Tanjug

Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-nemački, već mnogo više od toga, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

Građani da ne brinu, nisam prihvatio ono što svi znaju da je za Srbiju neprihvatljivo

Predsednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku “velike petorke” rečeno da da moramo da prihvatimo plan.

“U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je  – morate  da prihvatite ovaj plan,  a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem invcesticija i pod tri, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu će naneti veliku štetu Republici Srbiji”, rekao je Vučić.

Zatim je, kaže,  to ponovljeno tri puta u toku razgovara i da je on na to snažno reagovao.

Rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških incidenata uključujući i današnje ranjavanje Miljana Delevića.

Navodi da ” smo u različitim medijima prethodnih dana videli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije, tzv. francusko-nemačkog plana, koji, kako kaže, više nije francusko-nemački plan, već nešto mnogo više od toga. Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onom sa čime se Srbija suočava”, rekao je Vučić.

Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to. Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana. Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

“Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnenom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji”, poručio je Vučić.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost. Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem. “Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup”, kazao je Vučić.

“Upravo zbog činjenice da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele”, navodi Vučić.

“Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona”, istakao je Vučić.

Ukazao je da je posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

Najpre što smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a zatim, dodaje, zbog incidenata koje je Kurtijev režim izazivao.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti. “Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO”, podvukao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja. “Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena. Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno. Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica…

“Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju apluze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još