• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Zadovoljan sam razgovorom sa Vučićem, voleli bismo dogovor Beograda i Prištine što pre

Foto: Tanjug

Izaslanik Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine Gabrijel Eskobar izjavio je da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te da su mu se dopali ton i sadržaj diskusije.

Gabrijel Eskobar je, u intervjuu za Juronjuz Srbija, naglasio da ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je pre moguće.

“Voleli bismo dogovor što je pre moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dve godine, onda dve godine”, rekao je Eskobar.

Moraju, dodaje, da se kreću brzo, jer svaka konfrontacija koju vide između Beograda i Prištine je sve opasnija.

Prema njegovim rečima, poslednja, spor oko barikada, je mogla da bude nasilna i zato hitno mora da se radi na tome.

“Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost Evropske unije proširenju na Zapadni Balkan i zemlje Zapadnog Balkana pravo na putu integracija u Evropsku uniju u razumnom periodu. Pod razumnim, ne mislim 20 godina. Mislim mnogo ranije”, rekao je Eskobar.

Podseća da je dijalog koji se vodi proces pod pokroviteljstvom Evropske unije i da zato ne želi da govori u njihovo ime, ali da SAD u potpunosti podržavaju taj proces i podržavaće da Beograd i Priština na najbolji mogući način načine konkretne korake.

Ocenio je da se već zakasnilo sa formiranjem Zajednice srpskih opština. To je, dodaje, pravno obavezujuća međunarodna obaveza Beograda i Prištine.

“Stoga jedna strana i jedna osoba ne može da odustane od te obaveze. Tako da će zajednica biti uspostavljena, a pitanje je kako da do toga dođemo ranije”, izričit je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje da li je rešenje moguće bez toga da Beograd formalno prizna tzv. kosovsku nezavisnost, Eskobar ponavlja da rešenje nije moguće ako se nastave ove krize u regionu.

“Ako se nastave ovi sporovi između zemalja koji mogu da vode u nasilje, onda takođe nije moguće”, navodi Eskobar.

Eskobar je ponovio da vidi rešenje spora u evropskim integracijama i rušenju barijera na Zapadnom Balkanu.

“Da imamo jedinstveni sistem registarskih tablica za ceo Zapadni Balkan, ne bismo imali ovaj spor. Da imamo stvaran benefit za ljude u Srbiji, gde mogu da mogu da promene svoje lične karte i registarske tablice u nešto što je u skladu sa evropskom normom, gde bi Evropa prihvatila vaše lične karte da prolazite kroz EU prelaze na aerodromima i da vaš automobil ide u EU kolonu, kako ne biste čekali šest sati da stignete u Grčku tokom leta. To je tip rešenja koja predlažemo. To je suština”, kaže Eskobar.

Eskobar je, na pitanje da li su ubrzane evropske integracije deo konačnog sporazuma, rekao da ne zna jer SAD nisu deo tog procesa, ali da bi on to “bez sumnje podržao, ne samo za Srbiju, nego za ceo region”.

Na konstataciju da SAD podržavaju Prištinu godinama Eskobar reaguje opaskom da podržavaju i Beograd i da podržavaju “dublje odnose između SAD i Srbije”.

Uveren je, kaže, da sve zemlje regiona međusobno treba da se priznaju “jer je ono što definiše Zapadni Balkan neverovatan ekonomski potencijal koji ima koji je uvećan kada radite zajedno”.

Eskobar je rekao i da “nije uveren da nijedan srpski političar neće prihvatiti priznavanje Kosova”.

Comments

Pročitaj još