• Početna>
  • Vesti>

Vučić nakon razgovora u vili “Mir”: Dao sam sve od sebe da zaštitim Srbiju; Lajčak: Za nas osnivanje ZSO ključno

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa specijalnim izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanicima SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Italije Frančeskom Talom. Za nas je osnivanje ZSO ključni element stabilnosti, naveo je Lajčak.

Vučić: Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, formiranje ZSO pitanje hitnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.

“Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana”, rekao je Vučić.

Dodao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju “ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom”.

“Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilažnju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo da će u narednim danima i nedeljama da obavi konsultacije sa članovima Vlade i parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

“Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, po jednoj važnoj stvari, jer naravno ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan”, naveo je Vučić.

Istakao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

“Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije”, rekao je Vučić.

Poručio je da “pred nama nisu laki dani” i da je “mnogo teških odluka”.

“Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem, to je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću još barem neko vreme nastaviti da činim”, naveo je Vučić na kraju svog obraćanja medijima.

Lajčak: Za nas je osnivanje ZSO ključni element stabilnosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima “velike petorke” da su imali intenzivan i otvoren sastanak.

“Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti”, rekao je Lajčak.

Navodi da su uvereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona. 

“Naš posao će se nastaviti bez odlaganja”, naglasio je Lajčak.

Comments

Pročitaj još