• Početna>
  • Vesti>

Todosijević: Šteta ogromna; sa predstavnicima Kancelarije za KiM danas obilazimo ceo teren

Foto: Radio Mitrovica sever (Veliko Rudare 20.1.2023)

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da se povlače planinske reke, Banjska reka, Kozarevačka reka i svi ostali planinski vodotokovi koji  su ugrožavali naseljena mesta Banjsku, Žerovnicu, Žitkovac, Doljani, Banov Do, Žerovnica, Korilje.

“Šteta je ogromna, tiče se infrastrukture.  U Banjskoj je potpuno uništena putna infatstruktura, tri mosta je reka odnela. U Doljanima je pretrpljena velika šteta, kako u kućama gde je voda prodrla tako I u okućnicama I pomoćnim objektima” rekao je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Zvečan je juče formirao krizni štab I proglašeno je stanje elementarne nepogode, a danas je nakon druge sednice štaba formirana komisija koja je na terenu.

“Tokom dana popisaće štetu na infrastrukturi, mostovima, sutra i prekosutra će se popisati sva domaćinstva koja su pretrpele štetu, u Doljanima, Banjskoj, Korilju gde je šteta stoprocentna” rekao je Todosijević.

Što se tiče reke Ibar, noćas od 12 do pet jutros se povukao za oko 50 cm, dok je sada u stagnaciji, kaže Todosijević.

Ono što nas zabrinjava I što pratimo jesu reke Sitnicqa I Lab, koje prema mojim saznanjima, reka Lab se izlila na području Obilića, a Sitnica je u koritu.

Todosijević je veliku zahvalnost uputio meštanima koji su izašli da odbrane svoja domažinstva I pomgalai radnicima komunalne službe, vatrogasnoj jedinici. Sva privatna preduzeća sa svojom mehanizacijom su se uključila I pomogla stanovništvu.

Obezbeđeni su putevi prema Banjskoj I u Žerovnici, od strane vatrogasne jedinice, putem telefona 028 664 726 Opštine Zvečan, građani mogu da se obrate.

Prohodan je I put od Zvečana prema Žitkovcu.

“Mehanizacija JKP “Zvečan” je tokom prepodnevan otčepila vodu sa magistrale. Postoji još jedan mali deo, ali automobile mogu da prolaze. Velika je količina vode otišla prema području “gatera” tako da fizički nije moguće da se voda primi.

U Velikom Rudaru nijedna kuća nije poplavljena. “Falila su dva centimetra da voda prodre u same objekte, međutim jutros se voda povukla”.

Međutim kaže da je kuća Zdravkovića u Rudaru poplavljena, oni nažalost na svaku poplavu trpe ogromnu štetu. Pokušaćemo što je u našoj moći da pomognemo. Danas ćemo sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju obići ceo teren da zajedno iznađemo sredstva I da se tim porodicama pomogne I na neki način nadoknadi šteta koja je u nekim domaćinstvima stoprocentna, kao kod Maksimovića u Banjskoj I još nekim kućama, kaže Todosijević.

Grabovac poljoprivredno zemljište je nekih 50 posto poplavljeno. Tu smo imali sreće, jer smo prošle godine podigli bedem koji je zaštitio meštane, a u budćnosti ćemo završiti još neke radove na samom bedemu, naveo je Todosijević.

Comments

Pročitaj još