• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Situacija u regionu ozbiljna, biće dodatnih napada na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u regionu veoma ozbiljna i da se usložnjava, kao i da će izborne utakmice u narednom periodu u regionu značiti dodatne napade na Srbiju. Kaže da će po povratku sa ekonomskog foruma u Davosu imati sastanak sa posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, takozvanom “velikom četvorkom”.

Predsednik Vučić je rekao da se dešavaju fizički napadi na Srbe i srpsku decu na KiM, ali i u BiH i drugim mestima u regionu, kao i “da to samo znači da moramo da nađemo put u toj situaciji i budemo pametniji”.

“Na Badnji dan su napali srpsku decu i za mene je interesantno da niko, od Euleksa, Amerikanca, Nemaca, do UN kancelarije na KiM, nije rekao da su napadnuta dvojica srpskih dečaka, već građani Kosova, dve osobe, niko ne može da zkaljuči ko je napadač”, rekao je Vučić za TV Hepi.

Dodao je da su napadnuta srpska deca valjda bila “naoružana” srpskim badnjim drvetom i da je istina da je na njih pucano samo zato što su Srbi i zato što su nosili Badnjak. “To nisu rekli”, dodao je Vučić.

Sa druge strane, kaže da su i šef Euleksa Lar Gunar Vigemark i svi drugi bili na komemoraciji u Račku, koji je apsolutno sporan.

Ali, niko nije osudio to što predsedniku Srbije nije dozvoljeno da ode u Jasenovac, gde su žrtve mnogo veće nego u Račku, rekao je Vučić.

Takođe, kaže da su u Sarajevu napali Srbe, pa rekli da je “Vučićevi tabloidi prave politizaciju tog slučaja” i niko ne sme da kaže da su napadnuti samo zato što su Srbi, rekao je Vučić.

Istakao je da je to zato što žele Srbiju poniženu i na kolenima, jer je počela da se diže.

Vučić dodaje da postoji matrica laži i da je on uvek glavna meta, jer im odgovara samo slaba Srbija.

Dodao je da je isto tako i u Crnoj Gori i da ga crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegovi politički istomišljenici stalno neosnovano otpužuju.

“Naše je da pokušamo da napravimo i umirimo odnose, i da pokušamo da ti odnosi budu nešto bolji u regionu i sa Bošnjacima i Albancima, nadam se da je to moguće, ali nisam veliki optimista”, rekao je Vučić.

Dodao je da jedino Srbi ne smeju da govore da su neki ubijali srpsku decu i “da još hoće da nas ubede da smo i počinili zločine u Jasenovcu, a ne Hrvati”.

“Po povratku iz Davosa imaću sastanak sa velikom četvorkom”

Predsednik Vučić izjavio je da će odmah po povratku sa ekonomskog foruma u Davosu imati sastanak sa posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, takozvanom “velikom četvorkom”.

Vučić je rekao da niko nema potrebu da čuje Srbe.

“Njih nije briga, ako mislite na zapadne predstavnike. Jedan od njih je rekao da sam u zabludi, ali kada nemate prave činjenice teže je razumeti”, rekao je predsednik.

Kako je rekao, Srbija mora da štiti svoje interese, jer ne želi da “vraća decu majkama u kovčegu”.  

Govoreći o stradanjima Srba, Vučić je rekao da ne postoji gore stratište od Jasenovca, kao i da je sreća da u Jerusalimu postoje dokazi o tome. 

Na pitanje o Vagnerovoj grupi i pozivu upućenom na regrutaciju, Vučić je rekao da je reč o notornoj laži. “Ako pogledate neznanje naše dece po tom pitanju uhvatite se za glavu. Selaković i ja ćemo to da digitalizujemo”, rekao je Vučić.

Podsetio da je Srbija mnogo ljudi izgubila u ratovima vođenim od 19. veka. “Ajde da sačuvamo svoje ljude. naše je da sačuvamo slobodarski duh, drago mi je što smo takvi. Kada pričaju o teritorijalnom integritetu zaboravljaju da su to prekršili kod nas. Oni ne doživljavaju teritorijalni integritet Srbije kao tešku temu”, zaključio je Vučić.

“Nikoga neće pustiti u EU pre Srbije, brinem samo za investicije”

Predsednik je rekao da ga ne plaše priče o klasterima i tome da će Srbiju dugo kao Tursku držati u statusu kandidata za članstvo u EU, već ga brine mogućnost da neko kaže da investicija neće biti. 

“Uopšte se ne plašim klastera, da li će nas držati kao Tursku. Nikoga neće pustiti u EU pre nas. Ono zašto brinem su investicije, brinem mnogo, video sam kako su napustili Rusiju, a imali su mnogo više interesa nego ovde”, rekao je predsednik i dodao da je Srbija u prošloj godini imala 4,41 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Comments

Pročitaj još