• Početna>
  • Vesti>

Red kiše, pljuskova i sunca, RHMZ izdao upozorenje: Obilne padavine na zapadu KiM i u jugozapadnoj Srbiji

Foto: Ilustracija, RTV

Ujutru kiša, biće i pljuskova, sredinom dana sunčani periodi, a posle podne oblaci stižu sa Jadrana. Jugozapadu Srbije doneće i do 80 litara po metru kvadratnom kiše za 12 sati pa je na snazi najviši stepen upozorenja na ekstremno vreme. Stiže topao vazduh sa Mediterana i podiže temperaturu za 5 stepeni. Jutarnja temperatura od 2 do 8 stepeni, a najviša dnevna od 8 do 16.

Ujutro umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, na visokim planinama i sa snegom.

Pre podne i sredinom dana kratkotrajno razvedravanje, a već posle podne i uveče sa jugozapada se očekuje novo naoblačenje, koje će obilne padavine usloviti na zapadu Kosova i Metohije i u delu jugozapadne Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na uticaj pojačanih padavina koje stižu s juga, olujni vetar uz Dunav i na planinama.

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara usvojio je naredbu o pripravnosti subjekata od posebnog značaja i javnih preduzeća čiji je osnivač Grad, naročito južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar.

Gradski štab za vanredne situacije i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova delovaće u narednim danima shodno razvoju situacije na terenu, a u navedenom vremenskom periodu biće organizovana i dežurstva.

Shodno potrebama, biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija radi sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine.

U ostalim krajevima znatno manja količina padavina. Duvaće umeren, u košavskom području i na planinama povremeno jak južni i jugoistočni vetar, naročito uveče i u toku noći kada se očekuju i udari olujne jačine. Najniža temperatura od 2 do 8, a najviša od 8 do 16 stepeni.

Za vikend se očekuje formiranje manjeg snežnog pokrivača i u Vojvodini i Beogradu.

Comments

Pročitaj još