• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Pičom: Beograd ispunio obaveze, Priština odbija formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, koga je upoznao sa naporima koje Beograd ulaže da bi sačuvao mir na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je sagovornika informisao o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pogotovo nakon poslednjih jednostrtanih i protivpravnih poteza Prištine.

“Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, posebno skrenuvši pažnju svom sagovorniku na napade na trojicu srpskih dečaka, koji su se odigrali na Badnji dan i Božić” stoji u saopštenju.

Petković je ukazao i na jučerašnju odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, čime vlasti u Prištini nastavljaju da generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasilje, posebno imajući u vidu da su prethodne eksproprijacije imale za cilj gradnju nelegalnih baza specijalne policije u srpskim sredinama na severu pokrajine.

Direktor Kancelarije je sagovorniku preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini.

“Od strane Beograda ispunjene su sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština, što je za nas ključno pitanje”, podvukao je Petković, navodi se u daljem tekstu saopštenja.

Beograd i pored ozbiljnih problema na terenu, ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini, zaključio je Petković

Comments

Pročitaj još