• Početna>
  • Vesti>

Starović: Nema govora o zločinu u Račku, Priština želi da izmesti fokus sa svojih obaveza

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je tužilaštvo u Prištini raspisalo poternicu za hapšenje 18 Srba koji su, navodno, odgovorni za događaje u Račku 1999. godine. Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović navodi za RTS da nema govora o tome da su u Račku likvidirani civili i ističe da o tome svedoče i parafinske rukavice koje su obavljene. “Dakle radi se o ljudima koji su nosili oružje u rukama, nema govora o bilo kakvim pogubljenjima, izveštaji sa obdukcije o tome jasno govore”, kaže Starović. Ukazuje da spominjanjem Račka Priština želi da izmesti fokus sa onoga što predstavlja njene obaveze, a najvažnija je formiranje Zajednice srpskih opština.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je tužilaštvo u Prištini raspisalo poternicu za hapšenje 18 Srba koji su, navodno, odgovorni za događaje u Račku 1999. godine.

Duže od dve decenije Srbija pokušava da odbrani istinu o  događajima u selu Račak, kada je ubijeno 40 pripadnika takozvane OVK. Slučaj Račak bio je neposredan povod za bombardovanje tadašnje Jugoslavije.

Nemanja Starović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da spominjanjem Račka Priština želi da izmesti fokus sa onoga što predstavlja njene obaveze, a jedna najažnija je, kaže, formiranje Zajednice srpskih opština.

Ukazuje da i ovog januara, kao i svake godine, svedočimo podgrevanju narativa o navodnom masakru u selu Račak.

“Mislim da je naša javnost već dovoljno dobro upoznata sa svim činjenicama. Upoznati su i u inostranstvu da se radilo o jednoj profesionalno sprovedenoj antiterorističkoj akciji pripadnika MUP-a, o tome jasno govore nalazi patologa, kako naših, tako i svih patoliških timova”, ističe Starović.

Ukazuje da nije bilo zločina nad civilima u Račku, već da su tamo bili ljudi koji su nosili oružje u rukama. 

“Nema govora da se radi o likvidiranim civilima, prosto tome svedoče i parafinske rukavice koje su obavljene. Dakle, radi se o ljudima koji su nosili oružje u rukama. Nema govora o bilo kakvim pogubljenjima, izveštaji sa obdukcije jasno o tako nečemu govore”, ističe Starović. 

Memoari Helene Rant pokazuju pod kakvim je pritiskom bila 

Gost Jutarnjeg programa ukazao je na svedočenje finskog patologa Helene Rante, koja je u svojim memoarima opisala pod kakvim se pritiscima našla dok je pisala izveštaj o Račku.

“Mi imamo čak i svedočenja koja je u memoarima iznela gospođa Helena Ranta, šefica finskog forezničkog tima o tome pod kakvim je pritiskom pa čak agresivnim pritiskom, gospodina Vilijama Vokera, ona bila, da izađe na pres konferenciju sa nekako dovoljno nejasnim izveštajem koji bi mogao da posluži kao osnova za jednu stravičnu medijsku kampanju koja je pokrenuta o navodnoj likvidaciji, masakru civila u selu Račak, a sve kako bi se pružilo opravdanje za agresiju NATO saveza na Saveznu Republiku Jugoslaviju”, kaže Starović.

Podgrevanje stereotipa da su Srbi krivi za sve loše

Ukazuje da godinama unazad svedočimo tome da se dodatno pojačaju stereotipi, da su Srbi, navodno krivi za sve loše što se desilo devedesetih godina, a kako bi se opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države.

“Ono čemu svedočimo godinama unazad, pa evo i sad poslednjih nekoliko dana jeste podgrevanje tih narativa sa jedne strane u zapadnim medijima kako bi se retrospektvno opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države”, kaže gost Jutarnjeg programa.

A kada govorimo o Prištini, dodaje on, svrha, tog podgrevanja, te kampanje kojoj svedočimo jeste to da se nekako dodatno pojačaju oni stereotipi, one crne legende koje su građene devedesetih godina o nekakvoj univerzalnoj i pretpostavljenoj krivici Srba za sve loše što je učinjeno tokom devedesetih, a kako bi se opravdao jedan apsolutno neprihvatljiv anticivilizacijski odnos prema pripadnicima srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije danas.

Priština izmešta fokus sa svojih obaveza, najvažnija formiranje ZSO 

Ukazuje da Priština ima obaveze koje ne želi da ispuni, da je sve prihvatljivija svest o tome da je prištinska strana kriva za zastoj u dijalogu, da je na njoj i na Aljbinu Kurtiju da konačno krene sa sprovođenjem sopstvenih obaveza, a da je formiranje ZSO najvažnija obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma.

Dodaje da sve to Priština, želi da izbegne, te izmešta fokus.

“Potenciranje tih narativa, tih crnih legendi konkretno u ovom slučaju Račka jeste u funkciji izmeštanja fokusa sa onoga što predstavlja obaveze i očekivanja od prištinske strane, a naravno da je formiranje ZSO najvažnija obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma “, ocenjuje Starović.

Comments

Pročitaj još