• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je prioritet državnog poretka

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić priredio je tradicionalni prijem za članove Vlade Srbije i diplomatski kor povodom obeležavanja Nove godine po julijanskom kalendaru i poručio da će diplomatske aktivnosti Srbije i u narednom periodu biti usmerene ka prioritetima spoljne politike, a to su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Ivica Dačić je kao prioritete istakao i razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, unapređenje bilateralnih odnosa sa svim državama, a naročito negovanje tradicionalnih prijateljstava.

Dačić je na prijemu podsetio da je mir u svetu danas ugrožen i da je rat u Ukrajini poprimio obeležje svetskog sukoba sa ogromnim posledicama po ceo svet, dodajući da se Srbija zalaže za mir i poštovanje univerzalnih principa međunarodnog prava.

“Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je prioritet našeg državnog poretka i u skladu sa tim država usmerava naše spoljnopolitičke aktivnosti”, rekao je Dačić i dodao da je pred Srbijom težak put u ostvarivanju naizgled jednostavnog, ali zapravo kompleksnog zadatka.

Kaže da je Srbija iznenađena selektivnim tumačenjem međunarodnog javnog prava i istovremeno je zahvalio državama koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i onima koje su svoje stavove korigovale i koje će ih korigovati.

Ponovio je da je svaki pokušaj rešavanja kosovskog pitanja moguć jedino kroz uspostavljanje mehanizma dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da Srbija ima tri crvene linije, a to su da sve što je do sada potpisano mora biti sprovedeno uključujući i važeću rezoluciju 1244, Briselski sporazum posebno deo koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, Vašingtonski sporazum i drugo.

Dodao je da je druga crvena linija da Srbija ne može da prizna nezavisnost tzv. Kosova i da se složi sa članstvom Prištine u Ujedinjenim nacijama i treća crvena linija je da se osiguraju prava i potpuna bezbednost Srba na KiM.

Dačić je istakao da rešenje mora biti zasnovano na kompromisu uz puno uvažavanje pozicija i interesa Srbije, dodajući da rukovodstvo u Prištini nastavlja da svesno izaziva tenzije stvarajući atmosferu nepoverenja.

Srbija pripada evropskoj porodici  

Ministar je rekao da Srbija i dalje veruje da je punopravno članstvo u EU dostižno i da obećanje iz Soluna predstavlja realističan i ostvariv cilj.

“Ispunjavanje kriterijuma na putu do punopravnog članstva ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta koji je ujedno strateški cilj svih vlada u prethodnih 20 godina”, rekao je Dačić i podsetio na poruku Srbije da reforma EU mora biti paralelna sa procesom proširenja.

On je rekao da Srbija pripada evropskoj porodici u svakom smislu, dodajući da je EU naš glavni ekonomski partner, ali i da je naša zemlja izabrala taj put zbog transformacione moći u pregovaračkom procesu.

“Samo sa punom integracijom regiona Zapadnog Balkana projekat EU može biti uspešno okončan čime će se otpočeti mogućnost ujedinjavanja evropskog kontinenta”, rekao je Dačić.

Navodeći da Srbija još nije postala zemlja članica i da ne učestvuje u kreiranju spoljne politike EU, u periodu do pristupanja Srbija je, kaže, u obavezi da postepeno usaglašava svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Dodao je da je Srbija spremna da redefiniše odnose i sa svojim susedima prevazilaženjem otvorenih pitanja iz prošlosti.

“To je pokazano i našim nedavnim odlaskom u Zagreb”, podsetio je Dačić.

Novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova prisustvovali su i ambasadori SAD Kristofer Hil, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, šef delegacije EU Emanuele Žiofre, ministri Tanja Miščević, Tomislav Žigmanov, Đorđe Milićević, Novica Tončev, Tomislav Momirović i drugi.

Comments

Pročitaj još