• Početna>
  • Vesti>

Priština potražuje još jedan artefakt; Beograd podseća na hram koji je 2004. zapaljen u Mitrovici

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavilo je sa sprovođenjem svoje online kampanje potraživanja artefakata od Srbije. Zvanični Beograd takođe nastavlja da na zahteve reaguje fotografijama uništenih pravoslanih crkava na Kosovu.

Kosovsko ministarstvo objavilo je novu fotografiju predmeta, za koji takođe tvrdi da je među 1,247 koje „Srbija ilegalno drži“.

Priština sada traži antropomorfnu figuru napravljenu od pečene gline a koja, kako navode, pripada periodu kasnog neolita (5. – 4. milenijum p.n.e.) i otkrivena je u Mitrovici.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovo su poručili iz ovog ministarstva.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Takođe u sklopu reakcija na zahteve iz Prištine objavljuju fotografije uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata, tj. kulturne baštine na Kosovu.

Ovog puta su objavili fotografiju Hrama Svetoga Save u južnom delu Mitrovice koji je zapaljen i uništen u martovskom pogromu 2004.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, naveli su.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Comments

Pročitaj još