• Početna>
  • Vesti>

EU: Situacija na severu KiM i dalje krhka, nastavljamo razgovore sa obema stranama

Portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali kaže da Evropska komisija smatra da ja situacija na severu Kosova i Metohije i dalje veoma krhka. Istakla je da je Brisel odigrao aktivnu ulogu u nedavnim događajima u koordinaciji sa SAD i Kforom.

Masralijeva je ponovila da EK pozdravlja deeskalaciju na KiM i uklanjanje barikada koje su Srbi na severu postavili zahtevajući puštanje iz pritvora protivpravno uhapšenih sunarodnika.

“Situacija je zaista krhka i mi pozivamo na uzdržavanje obeju strana kako bi situacija ostala mirna i izbegavanje svih akcija koje bi imale potencijal da vrate nasilje i eskalaciju”, rekla je Masralijeva i dodala da će Euleks nastaviti da prati situaciju na KiM.

Napomenula je da su događaji prethodnih dana pokazali “koliko je važno da se zadrži nepovratni napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na osnovu evropskog predloga, a to znači da se bez odlaganja primene ranije postignuti dogovori o vraćanju Srba u prištinske institucije i formiranje Zajednice srpskih opština”.

Navela je da će EU nastaviti da razgovore sa, kako je navela, obema stranama.

Comments

Pročitaj još